Her er Oslo størst i verden | Reportage fra Ultima 2016 | Magasinet KLASSISK
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017 Magasinet KLASSISK logo
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Her er Oslo størst i verden | Reportage fra Ultima 2016

28/10-16
Her er Oslo størst i verden | Reportage fra Ultima 2016 | Magasinet KLASSISK

Ultima-festivalen for samtidsmusik har udviklet sig til verdens største af sin art. Den foregår i Oslo, hvor musiklivet samarbejder om at gøre byen kendt for andet end fjeld og fjord. Det har også skaffet Ultima noget, som det klassiske musikliv ellers mangler: et ungt publikum.

Af Jens Cornelius
Foto Andreas Turau / Ultima

I en forhenværende bankbygning fra 1901 sidder Oslo Filharmonikerne klar til at spille. Et flygel er rullet frem foran orkestret i marmorsalen. Men klaversolisten ser man kun på storskærm, transmitteret fra garderoben, hvor hun gemmer sig. Kameraet filmer også den nedbrudte, svedende komponist, der er ved at give op over for selve idéen om en klassisk klaverkoncert. Det udvikler sig de næste fem kvarter, hvor et mekanisk klaver næsten overtager magten, og et lagenspøgelse ved navn Ånden plager livet af komponisten med kravet om »Den rene, ubesudlede kunstneriske idé«.

»Der foregår flere koncerter i Oslo end i Stockholm og København tilsammen! Og nu er Ultima blevet Nordens største samtidsmusikfestival. Faktisk er vi størst i verden«
Sofie Ringstad, projektleder ved Ultima

Brokker af Strauss’ kunstnerportræt ‘Ein Heldenleben’ truer, det samme gør den kinesiske kitschkoncert ‘Yellow River’, især fordi publikum først har fået et lysbilledforedrag om John Cages kompromisløse musikfilosofi. Fire klaverer når at være i brug, inden en slagtøjsspiller til slut smadrer det ene med den kæmpehammer, der ellers kun anvendes i Mahlers 6. Symfoni.
En glad aften i Oslo! Og publikum er revet med af denne uropførelse, de griner og hujer af Trond Reinholdtsens groteske klaverkoncert ‘Theory of the subject’. Salen er propfuld, især af unge mennesker. De er kommet, fordi Ultima-festivalen er et brand, de stoler på, en oplevelsesparaply, de mødes under.

»I will kill you«
Ultima præsenterer samtidsmusik og har gjort det hvert år i september siden 1991. Begivenheden fylder så meget i Oslo, at de lyserøde festivalfaner står plantet op og ned ad hovedstrøget Karl Johan. Den gamle Oslo Sparebank, nu genfødt som kulturhuset Sentralen, er festivalkontor og rummer seks forskellige spillesale. Selv den gamle bankboks er taget i brug. Derudover er der arrangementer på mange andre lokaliteter, fra kirker til museer og et streetfoodmarked.
I de fleste koncerter indgår visuel kunst og installationer. En uropførelse af den litauiske komponist Ignas Krunglevicius spærrer de kvindelige …


ULTIMA
- Festival for samtidsmusik og andre relaterede kunstarter, som første gang blev afholdt i 1991.
- Baseret på samarbejde mellem de eksisterende institutioner i byen.
- Finansieres af Norges Kulturministerium og Oslo Kommune.


MAGASINET KLASSISK NR. 43 | NOV. 2016 - JAN. 2017 LÆS HELE ARTIKLEN I
KLASSISK NR. 43

FLERE MAGASINARTIKLER

»Opera er for alle« | Interview Elisabeth Linton | Magasinet KLASSISK

»Opera er for alle« | Interview Elisabeth Linton

Med Malmö Operas ansættelse af instruktør Elisabeth Linton rykker Øresundsregionen nok engang tættere sammen. Hun mener ikke, at teatrene ligger i konkurrence.

Interview: Vasily Petrenko<br>Topdirigentens liv i overhalingsbanen | Magasinet KLASSISK

Interview: Vasily Petrenko
Topdirigentens liv i overhalingsbanen

Vasily Petrenko ventes at blive en af de helt store maestroer og fortæller her om, hvad der forlanges af topdirigenter, og hvordan den ekstreme arbejdsbyrde påvirker hans liv. I slutningen af september dirigerer han DR SymfoniOrkestret.

NYHEDER

Paganinis Stradivarius-kvartet på nye musikerhænder | Magasinet KLASSISK nyhed

Paganinis Stradivarius-kvartet på nye musikerhænder

»Nu er det vores tur til at nyde privilegiet og forhåbentlig genskabe den klang, som Paganini elskede så højt«.

NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Trio Aristos: Nordsending Trio Aristos BIS 2269 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Tråde af stål

Ensemblet spiller sammen med uhyre præcision, fælles åndedræt og dyb forståelse for musikken.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal