Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017 Magasinet KLASSISK logo
Tivoli Sommerklassisk 2017
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Her er Oslo størst i verden | Reportage fra Ultima 2016

28/10-16
Her er Oslo størst i verden | Reportage fra Ultima 2016 | Magasinet KLASSISK

Ultima-festivalen for samtidsmusik har udviklet sig til verdens største af sin art. Den foregår i Oslo, hvor musiklivet samarbejder om at gøre byen kendt for andet end fjeld og fjord. Det har også skaffet Ultima noget, som det klassiske musikliv ellers mangler: et ungt publikum.

Af Jens Cornelius
Foto Andreas Turau / Ultima

I en forhenværende bankbygning fra 1901 sidder Oslo Filharmonikerne klar til at spille. Et flygel er rullet frem foran orkestret i marmorsalen. Men klaversolisten ser man kun på storskærm, transmitteret fra garderoben, hvor hun gemmer sig. Kameraet filmer også den nedbrudte, svedende komponist, der er ved at give op over for selve idéen om en klassisk klaverkoncert. Det udvikler sig de næste fem kvarter, hvor et mekanisk klaver næsten overtager magten, og et lagenspøgelse ved navn Ånden plager livet af komponisten med kravet om »Den rene, ubesudlede kunstneriske idé«.

»Der foregår flere koncerter i Oslo end i Stockholm og København tilsammen! Og nu er Ultima blevet Nordens største samtidsmusikfestival. Faktisk er vi størst i verden«
Sofie Ringstad, projektleder ved Ultima

Brokker af Strauss’ kunstnerportræt ‘Ein Heldenleben’ truer, det samme gør den kinesiske kitschkoncert ‘Yellow River’, især fordi publikum først har fået et lysbilledforedrag om John Cages kompromisløse musikfilosofi. Fire klaverer når at være i brug, inden en slagtøjsspiller til slut smadrer det ene med den kæmpehammer, der ellers kun anvendes i Mahlers 6. Symfoni.
En glad aften i Oslo! Og publikum er revet med af denne uropførelse, de griner og hujer af Trond Reinholdtsens groteske klaverkoncert ‘Theory of the subject’. Salen er propfuld, især af unge mennesker. De er kommet, fordi Ultima-festivalen er et brand, de stoler på, en oplevelsesparaply, de mødes under.

»I will kill you«
Ultima præsenterer samtidsmusik og har gjort det hvert år i september siden 1991. Begivenheden fylder så meget i Oslo, at de lyserøde festivalfaner står plantet op og ned ad hovedstrøget Karl Johan. Den gamle Oslo Sparebank, nu genfødt som kulturhuset Sentralen, er festivalkontor og rummer seks forskellige spillesale. Selv den gamle bankboks er taget i brug. Derudover er der arrangementer på mange andre lokaliteter, fra kirker til museer og et streetfoodmarked.
I de fleste koncerter indgår visuel kunst og installationer. En uropførelse af den litauiske komponist Ignas Krunglevicius spærrer de kvindelige …


ULTIMA
- Festival for samtidsmusik og andre relaterede kunstarter, som første gang blev afholdt i 1991.
- Baseret på samarbejde mellem de eksisterende institutioner i byen.
- Finansieres af Norges Kulturministerium og Oslo Kommune.


MAGASINET KLASSISK NR. 43 | NOV. 2016 - JAN. 2017 LÆS HELE ARTIKLEN I
KLASSISK NR. 43

FLERE MAGASINARTIKLER

Et univers som skal kunne stå på egne ben | Interview Daniel Bjarnason | Magasinet KLASSISK

Et univers som skal kunne stå på egne ben | Interview Daniel Bjarnason

Daniel Bjarnason er klar med sin første opera, der er bygget over Susanne Biers filmsucces ‘Brødre’.

Interview: Søren Nils Eichberg<br>SYMFONISKE EKSPERIMENTER FOR ÅBEN SKÆRM | Magasinet KLASSISK

Interview: Søren Nils Eichberg
SYMFONISKE EKSPERIMENTER FOR ÅBEN SKÆRM

Som ny huskomponist for DR SymfoniOrkestret ser SØREN NILS EICHBERG frem til tre års eksperimenter i symfonisk storformat. Men ingen eksperimenter må gå ud over musikkens evne til at tale til lytteren. »Mange komponister er for fokuserede på at skabe noget nyt-nyt-nyt og har glemt at kommunikere«, mener Søren Nils Eichberg.

NYHEDER

Ny chefdirigent til Wiens Staatsoper er fundet | Magasinet KLASSISK nyhed

Ny chefdirigent til Wiens Staatsoper er fundet

Stillingen er en af operaverdenens mest prestigefyldte og historisk set den måske mest omtumlede.

KONKURRENCE

Konkurrence | Magasinet KLASSISK

Skriv et læserbrev og vind ny bog om Brahms

Er der en artikel, som har overrasket dig, en anmeldelse du er fløjtende uenig i, eller er du irriteret over leveringen af magasinet? Send dit læserbrev og deltag i lodtrækningen.

ANMELDELSER

Gods & Monsters Nicholas Phan (tenor) og Myra Huang (klaver) AVIE AV 2368 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Gribende storytelling

Der flyver et par finker af panden, men man er aldrig i tvivl om, at der bliver fortalt historier.

ANNONCER

Klassiske dage 2017

Tivoli Sommerklassisk 2017