Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017 Magasinet KLASSISK logo
Tivoli Sommerklassisk 2017
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

»Man klipper ikke i ‘Parsifal’, hvorfor så i Rossini?« | Interview Riccardo Muti

11/01-17
»Man klipper ikke i ‘Parsifal’, hvorfor så i Rossini?« | Interview Riccardo Muti | Magasinet KLASSISK

Riccardo Muti er blandt de sidste af den gamle maestroskole. Han holder arven fra Toscanini i hævd, afskyr at blive påduttet den autentiske bølges dogmer og finder sig ikke i nævenyttige operainstruktører. Citronen kunne godt presses mere, men Muti holder sig til nogle få toporkestre.

Af Per Rask Madsen

»Pronto«, lyder det myndigt over telefonlinjen fra Chicago. Men også neutralt, nærmest som om han ikke nødvendigvis vil genkendes – sådan har det ofte været, når jeg har haft en af branchens tunge drenge i røret. Maestro Riccardo Muti har ikke været inden for dansk radar i de seneste år, vel fordi han hverken har gæstet koncertsale her, modtaget en Sonningpris eller har indspillet på de plademærker, der markedsføres mest i Skandinavien. Men han kender sit værd og forklarer, hvorfor han ikke ligesom en Barenboim eller en Gergiev har været som en blæksprutte på speed, selvom han kunne vælge og vrage:
»Mine aktiviteter har ikke været typiske for, hvad man kalder jetset-dirigenter. Jeg har koncenteret mig om få orkestre, hvilket vil sige begrænset mig til de orkestre, hvor jeg var musikchef plus Wienerne, Berlinerne, Pariserne og Bayerns Radioorkester«, siger Riccardo Muti.

»I årtier arbejdede jeg med kæmper, i dag foretrækker jeg at arbejde uden solister«
Riccardo Muti

I 2010 tiltrådte han som chefdirigent for Chicago Symfoniorkester, der nu har hans hovedfokus, ud over Wiener Filharmonikerne, som han har dirigeret hvert år siden 1971 og er æresmedlem hos – svimlende 250 koncerter er det blevet til med dem på turné, i pladeselskabet eller i orkestergraven.
Yngre generationer i Luigi Cherubini Ungdomsorkester har de seneste ti år nydt godt af den 75-årige italieners erfaring. For det er orkesterspillet, som står ham nærmest i øjeblikket, netop derfor er der ingen soloindslag på programmet, når Muti og Chicagoerne gæster Aalborg den 16. og 17. januar.
»Fra begyndelsen af min karriere har jeg været heldig at samarbejde med Sviatoslav Richter. Senere dirigerede jeg Arrau, Serkin, Gilels, Francescati – tænk, han indspillede Beethovens og Brahms’ violinkoncerter med Toscanini …


Muti & Chicago Symphony Orchestra live
- 16. jan. Musikkens Hus, Aalborg
Programmet byder bl.a. på Hindemiths Koncertmusik for strygeorkester og messing, Elgars In the South (Alassio) og Musorgskijs Udstillingsbilleder (ork. Ravel).
- 17. jan. Musikkens Hus, Aalborg
Koncerten indeholder Dvoráks Husitská ouverture, R. Strauss’ Don Juan og Tjajkovskijs Symfoni nr. 4.


MAGASINET KLASSISK NR. 43 | NOV. 2016 - JAN. 2017 LÆS HELE ARTIKLEN I
KLASSISK NR. 43

FLERE MAGASINARTIKLER

»Jeg har noget at fortælle, men vil helst ikke« | Interview Allan Gravgaard Madsen | Magasinet KLASSISK

»Jeg har noget at fortælle, men vil helst ikke« | Interview Allan Gravgaard Madsen

Hvis det var muligt, ville Allan Gravgaard Madsen stoppe med at komponere, men musikken bliver hele tiden ved med at pible frem.

LYDEN AF EN BARNESTEMME | Magasinet KLASSISK

LYDEN AF EN BARNESTEMME

JESENKA BALIC ZUNIC føler sig rig, når hun spiller Bach og fransk barok på sin violin fra 1711 og de andre instrumenter, hendes nysgerrighed fører hende til. Musikglæden kompenserer for, at man ikke lever fedt af at være barokmusiker.

NYHEDER

Live-stream: The Queen Sonja International Music Competition 2017 | Magasinet KLASSISK nyhed

Live-stream: The Queen Sonja International Music Competition 2017

Hvis du er vaks ved havelågen, er der mulighed for at følge med i 2. dagens deltagere i Dronning Sonjas internationale musikkonkurrence, som starter kl. 11.00.

KONKURRENCE

Konkurrence | Magasinet KLASSISK

Skriv et læserbrev og vind ny bog om Brahms

Er der en artikel, som har overrasket dig, en anmeldelse du er fløjtende uenig i, eller er du irriteret over leveringen af magasinet? Send dit læserbrev og deltag i lodtrækningen.

ANMELDELSER

Beethoven: Complete Beethoven Symphonies Vol. III Copenhagen Phil, Ars Nova Copenhagen, Det Lettiske Radiokor, dir. Lan Shui Orchid Classics 100064 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Beethoven på fransk manér

Ikke en dyb opførelse, men en fin en – og en påmindelse om, at man skal værne om dette orkester.

ANNONCER

Klassiske dage 2017

Tivoli Sommerklassisk 2017