»Man klipper ikke i ‘Parsifal’, hvorfor så i Rossini?« | Interview Riccardo Muti | Magasinet KLASSISK
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017 Magasinet KLASSISK logo
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

»Man klipper ikke i ‘Parsifal’, hvorfor så i Rossini?« | Interview Riccardo Muti

11/01-17
»Man klipper ikke i ‘Parsifal’, hvorfor så i Rossini?« | Interview Riccardo Muti | Magasinet KLASSISK

Riccardo Muti er blandt de sidste af den gamle maestroskole. Han holder arven fra Toscanini i hævd, afskyr at blive påduttet den autentiske bølges dogmer og finder sig ikke i nævenyttige operainstruktører. Citronen kunne godt presses mere, men Muti holder sig til nogle få toporkestre.

Af Per Rask Madsen

»Pronto«, lyder det myndigt over telefonlinjen fra Chicago. Men også neutralt, nærmest som om han ikke nødvendigvis vil genkendes – sådan har det ofte været, når jeg har haft en af branchens tunge drenge i røret. Maestro Riccardo Muti har ikke været inden for dansk radar i de seneste år, vel fordi han hverken har gæstet koncertsale her, modtaget en Sonningpris eller har indspillet på de plademærker, der markedsføres mest i Skandinavien. Men han kender sit værd og forklarer, hvorfor han ikke ligesom en Barenboim eller en Gergiev har været som en blæksprutte på speed, selvom han kunne vælge og vrage:
»Mine aktiviteter har ikke været typiske for, hvad man kalder jetset-dirigenter. Jeg har koncenteret mig om få orkestre, hvilket vil sige begrænset mig til de orkestre, hvor jeg var musikchef plus Wienerne, Berlinerne, Pariserne og Bayerns Radioorkester«, siger Riccardo Muti.

»I årtier arbejdede jeg med kæmper, i dag foretrækker jeg at arbejde uden solister«
Riccardo Muti

I 2010 tiltrådte han som chefdirigent for Chicago Symfoniorkester, der nu har hans hovedfokus, ud over Wiener Filharmonikerne, som han har dirigeret hvert år siden 1971 og er æresmedlem hos – svimlende 250 koncerter er det blevet til med dem på turné, i pladeselskabet eller i orkestergraven.
Yngre generationer i Luigi Cherubini Ungdomsorkester har de seneste ti år nydt godt af den 75-årige italieners erfaring. For det er orkesterspillet, som står ham nærmest i øjeblikket, netop derfor er der ingen soloindslag på programmet, når Muti og Chicagoerne gæster Aalborg den 16. og 17. januar.
»Fra begyndelsen af min karriere har jeg været heldig at samarbejde med Sviatoslav Richter. Senere dirigerede jeg Arrau, Serkin, Gilels, Francescati – tænk, han indspillede Beethovens og Brahms’ violinkoncerter med Toscanini …


Muti & Chicago Symphony Orchestra live
- 16. jan. Musikkens Hus, Aalborg
Programmet byder bl.a. på Hindemiths Koncertmusik for strygeorkester og messing, Elgars In the South (Alassio) og Musorgskijs Udstillingsbilleder (ork. Ravel).
- 17. jan. Musikkens Hus, Aalborg
Koncerten indeholder Dvoráks Husitská ouverture, R. Strauss’ Don Juan og Tjajkovskijs Symfoni nr. 4.


MAGASINET KLASSISK NR. 43 | NOV. 2016 - JAN. 2017 LÆS HELE ARTIKLEN I
KLASSISK NR. 43

FLERE MAGASINARTIKLER

»Jeg kan lære en hvilken som helst Mozart-koncert i løbet af få timer« | Interview Nikolai Lugansky | Magasinet KLASSISK

»Jeg kan lære en hvilken som helst Mozart-koncert i løbet af få timer« | Interview Nikolai Lugansky

Som teenager lærte han “Rachs” 3. Klaverkoncert udenad på bare tre dage. Nu kommer han til København med selvsamme koncert i kufferten.

LEIF SEGERSTAM – FINSK, UDEN MÅDEHOLD | Magasinet KLASSISK

LEIF SEGERSTAM – FINSK, UDEN MÅDEHOLD

Radiosymfoniorketrets tidligere chefdirigent beskæftiger sig ikke med musik før Beethovens Femte, og han sværger til den store romantiske orkesterklang. Toke Lund Christiansen tegner et portræt af den karismatiske dirigent, der til oktober møder sit gamle orkester.

NYHEDER

The Met fortsat i økonomisk krise | Magasinet KLASSISK nyhed

The Met fortsat i økonomisk krise

The Met ønsker at skille sig af med 21 af de 243 ansatte i administrationen for at mindske underskud.

NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Poul Rovsing Olsen: Sange Hetna Regitze Bruun (mezzosopran) og Kristoffer Hyldig (klaver) Dacapo 8.226078 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Fjollede ordspil og erotisk poesi

Der er ekstrem forskel på de par håndfulde lyrikere, Rovsing Olsen lægger toner på.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal