Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i? | Magasinet KLASSISK nyhed
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017 Magasinet KLASSISK logo
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i?

20/07-17
Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i? | Magasinet KLASSISK nyhed
Musikforsker Nila Parly er interesseret i svipsere og uheld, der ved et tilfælde åbenbarer en uventet idé eller situation, som er med til at videreudvikle operaen som genre. Konstruktive fejl, kalder hun dem.

Af Per Rask Madsen


Opera er blevet kaldt en umulig kunstart med de alle elementer, der kan gå galt. Men kan fejl også føre noget positivt med sig, hvis man har de rette briller på?
Konstruktive fejl, kalder musikforsker Nila Parly svipsere og uheld, som fører til en uventet idé, og ifølge hende kan de belyses og udnyttes endnu bedre i operahusenes dagligdag og til vores forståelse af opera. Fejlene kan for eksempel være i partituret, under prøveforløb eller i kampens hede under en forestilling. På samme måde som H.C. Ørsted opdagede elektromagnetisme ved en “fejl” under kontrollerede forskningsforhold.

Parly har ikke bare siddet og teoretiseret på et kontor, men har haft jord under neglene som sopran og senere chefformidler på Den Kgl. Opera, hvor der eksempelvis i 2008 under en prøve på ʻToscaʼ skete et teknisk uheld.
»Da en af de fire sceneelevatorer skulle køres op, hang den ene ende fast, så den 16 meter brede elevator kom til at stå skråtstillet; dette blev afsættet til en – i international sammenhæng – enestående scenografi med fire skiftevis hældende elevatorer, der tilsammen kunne udtrykke Toscas mere og mere ukontrollerede sindstilstand«, siger Nila Parly.
I oktober planlægger hun at indsamle empiri under prøver i Operaen i Rom.

Lars von Trier løb som bekendt fra sin iscenesættelse af ‘Nibelungens Ring’ i Bayreuth i 2004, men offentliggjorde nogle af sine idéer. Hemmeligholdte arkivoplysninger om von Triers ‘Ring’ er nu kommet Parly i hænde, og de røber, at »fejlkommunikation og alvorlige misforståelser omkring hierarkier og genremuligheder inden for opera versus film« var årsag til, at han forlod skuden i utide, fortæller Parly. Von Triers planlagte »berigede mørke« skulle maksimalt oplyse scenen fem procent og skabe en særlig magisk stemning, men det var umuligt at realisere.
»Det hemmelige materiale afslører meget om processen og konflikterne med blandt andre Wolfgang Wagner [tidligere leder af Festspillene i Bayreuth] samt den bagvedliggende grund til, at projektet gik i vasken – det var nemlig ikke udelukkende et spørgsmål om det praktiske«, siger Nila Parly.

Materialet indeholder desuden billeder og videoer, som dokumenterer, at Lars von Trier senere flyttede sit koncept over i sine film.
»I ‘Nymphomaniac’ [film fra 2013] er der et forkrøblet træ magen til et billede, han tog udgangspunkt i til ‘Ringen’. Og selve kompositionen med de tre mænd, som tre musikalske stemmer, som man ser i tre bokse på samme tid i filmen, er grundlæggende samme scenekonstruktion som scenografien i ‘Ringen’, hvor man kun så enkelte små billeder, men ofte på en gang«, forklarer Nila Parly.
Senere på året får musikforskeren trykt en artikel i Cambridge Opera Journal, hvor man kan dykke yderligere ned i von Triers tanker.

Foto: Zentropa Productions

Læs også: Musik rører mig slet ikke | Ny forskning

FLERE NYHEDER

The Met fortsat i økonomisk krise | Magasinet KLASSISK nyhed

The Met fortsat i økonomisk krise

The Met ønsker at skille sig af med 21 af de 243 ansatte i administrationen for at mindske underskud.

Paganinis Stradivarius-kvartet på nye musikerhænder | Magasinet KLASSISK nyhed

Paganinis Stradivarius-kvartet på nye musikerhænder

»Nu er det vores tur til at nyde privilegiet og forhåbentlig genskabe den klang, som Paganini elskede så højt«.

PLADENYT

Langgaard i sine følelsers vold | Magasinet KLASSISK pladenyt

Langgaard i sine følelsers vold

Berit Johansen Tange er nået til sin vol. 3 i serien med soloklaverværker af den fritænkende og opfarende komponist.

NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.


ANMELDELSER

Gods & Monsters Nicholas Phan (tenor) og Myra Huang (klaver) AVIE AV 2368 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Gribende storytelling

Der flyver et par finker af panden, men man er aldrig i tvivl om, at der bliver fortalt historier.

ARTIKLER

Kurt Elling
»Vi arbejder på at komme ud, hvor man virkelig ikke tænker, at dér kan opera også være«
Elisabeth Linton, Malmö Operaens chefinstruktør

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal