Magasinet KLASSISK logo
Wagner i Leipzig | Oper Leipzig 2017
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i?

20/07-17
Fejl der bliver til guldkorn | Hvad forsker du i? | Magasinet KLASSISK nyhed
Musikforsker Nila Parly er interesseret i svipsere og uheld, der ved et tilfælde åbenbarer en uventet idé eller situation, som er med til at videreudvikle operaen som genre. Konstruktive fejl, kalder hun dem.

Af Per Rask Madsen


Opera er blevet kaldt en umulig kunstart med de alle elementer, der kan gå galt. Men kan fejl også føre noget positivt med sig, hvis man har de rette briller på?
Konstruktive fejl, kalder musikforsker Nila Parly svipsere og uheld, som fører til en uventet idé, og ifølge hende kan de belyses og udnyttes endnu bedre i operahusenes dagligdag og til vores forståelse af opera. Fejlene kan for eksempel være i partituret, under prøveforløb eller i kampens hede under en forestilling. På samme måde som H.C. Ørsted opdagede elektromagnetisme ved en “fejl” under kontrollerede forskningsforhold.

Parly har ikke bare siddet og teoretiseret på et kontor, men har haft jord under neglene som sopran og senere chefformidler på Den Kgl. Opera, hvor der eksempelvis i 2008 under en prøve på ʻToscaʼ skete et teknisk uheld.
»Da en af de fire sceneelevatorer skulle køres op, hang den ene ende fast, så den 16 meter brede elevator kom til at stå skråtstillet; dette blev afsættet til en – i international sammenhæng – enestående scenografi med fire skiftevis hældende elevatorer, der tilsammen kunne udtrykke Toscas mere og mere ukontrollerede sindstilstand«, siger Nila Parly.
I oktober planlægger hun at indsamle empiri under prøver i Operaen i Rom.

Lars von Trier løb som bekendt fra sin iscenesættelse af ‘Nibelungens Ring’ i Bayreuth i 2004, men offentliggjorde nogle af sine idéer. Hemmeligholdte arkivoplysninger om von Triers ‘Ring’ er nu kommet Parly i hænde, og de røber, at »fejlkommunikation og alvorlige misforståelser omkring hierarkier og genremuligheder inden for opera versus film« var årsag til, at han forlod skuden i utide, fortæller Parly. Von Triers planlagte »berigede mørke« skulle maksimalt oplyse scenen fem procent og skabe en særlig magisk stemning, men det var umuligt at realisere.
»Det hemmelige materiale afslører meget om processen og konflikterne med blandt andre Wolfgang Wagner [tidligere leder af Festspillene i Bayreuth] samt den bagvedliggende grund til, at projektet gik i vasken – det var nemlig ikke udelukkende et spørgsmål om det praktiske«, siger Nila Parly.

Materialet indeholder desuden billeder og videoer, som dokumenterer, at Lars von Trier senere flyttede sit koncept over i sine film.
»I ‘Nymphomaniac’ [film fra 2013] er der et forkrøblet træ magen til et billede, han tog udgangspunkt i til ‘Ringen’. Og selve kompositionen med de tre mænd, som tre musikalske stemmer, som man ser i tre bokse på samme tid i filmen, er grundlæggende samme scenekonstruktion som scenografien i ‘Ringen’, hvor man kun så enkelte små billeder, men ofte på en gang«, forklarer Nila Parly.
Senere på året får musikforskeren trykt en artikel i Cambridge Opera Journal, hvor man kan dykke yderligere ned i von Triers tanker.

Foto: Zentropa Productions

Læs også: Musik rører mig slet ikke | Ny forskning

FLERE NYHEDER

Live-stream: The Queen Sonja International Music Competition 2017 | Magasinet KLASSISK nyhed

Live-stream: The Queen Sonja International Music Competition 2017

Hvis du er vaks ved havelågen, er der mulighed for at følge med i 2. dagens deltagere i Dronning Sonjas internationale musikkonkurrence, som starter kl. 11.00.

Ny chefdirigent til Wiens Staatsoper er fundet | Magasinet KLASSISK nyhed

Ny chefdirigent til Wiens Staatsoper er fundet

Stillingen er en af operaverdenens mest prestigefyldte og historisk set den måske mest omtumlede.

ANMELDELSER

Gods & Monsters Nicholas Phan (tenor) og Myra Huang (klaver) AVIE AV 2368 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Gribende storytelling

Der flyver et par finker af panden, men man er aldrig i tvivl om, at der bliver fortalt historier.

ARTIKLER

Kurt Elling
»Jeg kan godt lide, at de moralske spørgsmål hober sig op i stedet for at blive besvaret«
Daniel Bjarnason, komponist

PLADENYT

Carion udfordrer sig selv | Magasinet KLASSISK pladenyt

Carion udfordrer sig selv

Jeg kan godt røbe, at der sker vovede ting på Carions nye plade.

KONKURRENCE

Konkurrence | Magasinet KLASSISK

Skriv et læserbrev og vind ny bog om Brahms

Er der en artikel, som har overrasket dig, en anmeldelse du er fløjtende uenig i, eller er du irriteret over leveringen af magasinet? Send dit læserbrev og deltag i lodtrækningen.

ANNONCER

Klassiske dage 2017

Tivoli Sommerklassisk 2017