Anmeldelse

Beethoven: Diabelli-Variationer

Beethoven: Diabelli-Variationer
András Schiff (klaver).
ECM 4810446

★★★★★

Et spadestik dybere med Schiff

András Schiff, i forvejen en af tidens mest spændende Beethoven-fortolkere, graver et spadestik dybere med dette ambitiøse projekt, hvor han spiller storværket fra Beethovens sidste år, de timelange ‘Diabelli-variationer’ – ikke én, men to gange på to forskellige gamle flygler.
Indspilningen kombinerer de to versioner af ‘Diabelli-variationerne’ med andre sene Beethoven-værker. På Bechstein-flyglet er det den sidste klaversonate i c-mol, skrevet sammen med sine to søsterværker i en treårig pause under arbejdet på ‘Diabelli-variationerne’. Og på hammerklaveret de ‘Seks bagateller’ op. 126, Beethovens sidste klaverværker.
‘Diabelli-variationerne’ får vi som sagt på begge instrumenter. En ekstravagance, som til fulde retfærdiggøres af spillets niveau. Grundfortolkningen er selvfølgelig den samme, men man får så mulighed for at følge, hvordan forskellene på de to instrumenter hele vejen indvirker på Schiffs valg af tempo, dynamik og anslag i de enkelte variationer. Men under alle omstændigheder er det spændende at lægge ører til to forskellige, men kompletterende, udgaver af den sene Beethoven på dette ekstraordinære niveau.
Mikael Garnæs

LÆS HELE ANMELDELSEN I KLASSISK NR. 32

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ANMELDELSER