Artikel

DA PUCCINI RED MOD VEST

For 100 år siden var Puccini ved at være færdig med sin opera ’Pigen fra Vesten’. I Danmark har italienerens westerndrama slet ikke været opført. Det sker først i år – fór Puccini fuldstændig vild i vesten?

En spaghettiwestern er ikke ligefrem det første, man tænker på i forbindelse med det 20. århundredes berømteste og mest succesfulde italienske operakomponist, Giacomo Puccini. Fartglad, storryger og uforbederlig skørtejæger var italieneren, der sidste år ville være fyldt 150 år. Det ved de fleste. Men de færreste er klar over, at Puccini på sin vis opfandt spaghettiwesternen, længe før de italiensk producerede film ramte alverdens biograflærreder i 1960’erne.
Det skete i december 1910, hvor Metropolitan Operaen i New York havde verdenspremiere på ’La Fanciulla del West’ (Pigen fra Vesten). Puccinis landsmand og gode ven, den hidsige og kompromisløse dirigent Arturo Toscanini, svingede taktstokken ved den lejlighed. Succesen var med det samme i hus. Inden aftenen var omme, var Puccini blevet kaldt frem hele 55 gange. Det er ikke svært at forstå hvorfor. For selvom ’Pigen fra Vesten’ ikke minder om nogen af Puccinis mest elskede operaer, er det en opera, hvor både musikken og historien er helt i top. Med operaen forsøgte Puccini endda at bringe noget så fremmed som et regulært guldgravermiljø ind på operascenen. Trods den fine modtagelse i New York kørte westernromantikken a la Puccini forholdsvis hurtigt af sporet. Og har til forskel fra publikumstræffere som ’La Bohème’ og ’Madame Butterfly’ aldrig været i nærheden af at indgå i operaverdenens standardrepertoire.
For den italienske filminstruktør Sergio Leone gik det helt anderledes lidt over 50 år senere. Med filmen ’En nævefuld dollars’ fra 1964 gjorde han det, Puccini ikke kunne: leverede en spaghettiwestern, der i dag huskes af alle skabscowboys med hang til legenderne fra det vilde vesten. Selvfølgelig hjalp det også gevaldigt, at Leone havde en ung Clint Eastwood til at sende kuglerne af sted. Westerndramaet i operaen er ikke som i filmen en røverhistorie fra den knastørre prærie fyldt med krudt og grumme revolvermænd. ’Pigen fra Vesten’ er historien om en viljestærk kvinde, der troligt venter på, at den store kærlighed skal dukke op blandt en flok guldgravere…

(Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 13)

Tekst: Jens Povlsen; foto: Magnus Bergström / Malmö Opera

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER