Artikel
De spiller dansk i Lapland
25. januar 2012
25. januar 2012
Pladeselskabet Dacapo er sat i verden for at udgive dansk musik. Den opgave bliver i stigende grad løst af udenlandske orkestre. Samtidig indspiller de danske orkestre udenlandsk musik – for udenlandske plademærker. Er det godt eller skidt?
Forårskalenderen hos pladeselskabet Dacapo indeholder som sædvanlig udelukkende indspilninger af danske komponister. Både de nye, de ældre, de afdøde og de forhistoriske, og musik i alle formater fra soloklaver til electronica. Men orkesterindspilningerne er der noget specielt ved – for en del af dem bliver lavet af udenlandske orkestre.
I den tyske by Jena syd for Leipzig indspiller Jena Filharmonikerne musik af Finn Høffding. I Finland indspiller Laplands Kammerorkester symfonier af Vagn Holmboe. Og til næste år skal verdens mest berømte orkester, Wiener Filharmonikerne, lave den første indspilning af Per Nørgårds nye Symfoni nr. 8.
Hvad laver de danske orkestre så? Jo, DR SymfoniOrkestret indspiller tysk musik for det tyske selskab ECM og russisk musik for det engelske Chandos. Odense Symfoniorkester indspiller Mozart for et amerikansk pladeselskab, og Sønderjyllands Symfoniorkester fungerer som studieorkester for den russiske pianist Oleg Marsjev.
Svigter de danske orkestre en national opgave? Eller benytter de bare chancen til at komme ud i verden?
Op i en højere enhed
I Tyskland er dirigenten Frank Cramer ved at gøre sig klar til at indspille Finn Høffdings musik med Jena
ULIGE INDSATSER
De danske symfoniorkestre bidrager langt fra jævnbyrdigt med indspilninger for det statsstøttede pladeselskab Dacapo. Det kan man se af indspilningsplanerne for 2011 og 2012, hvor Aarhus Symfoniorkester det mest produktive. DR SymfoniOrkestret, DR UnderholdningsOrkestret, Odense Symfoniorkester og Aalborg Symfoniorkester indspiller i gennemsnit én cd hver om året for Dacapo. Sjællands Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester har ingen planer om indspilninger for Dacapo.
Filharmonikerne, og det ser han intet problem i. »Det er kun til gavn for den danske musik, at den bliver indspillet i udlandet«, siger han, »for det ophøjer den fra at være et lokalt fænomen. Og i Høffdings tilfælde er der da slet ingen problemer: Han var uddannet i Wien, og hans værker fra mellemkrigstiden er inspireret af Hindemith. Alt i noderne er skrevet på tysk, og værkerne blev i sin tid udgivet af et forlag i Leipzig – vi indspiller musikken i Jena, 60 km derfra«.
Jena Filharmonikerne har endda valgt at tage et af Høffdings værker på programmet ved en koncert i forbindelse med indspilningen. Det er typisk for samarbejdet med de udenlandske orkestre, siger Dacapos direktør, Henrik Rørdam. Selv Wiener Filharmonikerne vil i 2013 opføre Nørgårds nye 8. symfoni og også hans gamle 1. Symfoni ved den fornemme festival Wiener Festwochen. På den måde får en indspilning i udlandet større konsekvenser for den danske musik […]
Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 21
TEKST: JENS CORNELIUS. FOTO: NIKOLAJ LUND
FLERE ARTIKLER