Artikel

Det eftertænksomme orkester | Interview Bolette Roed

Interview Bolette Roed | Magasinet KLASSISK

Blokfløjtenisten Bolette Roed følte sig hjemme hos det polske barokorkester Arte dei Suonatori fra første tone. Denne sommer kan ensemblet opleves på festivaler rundt omkring i landet.

Af Malene Wichmann

Det var i Sankt Johannes Kirke i København, at blokfløjtenisten Bolette Roed for første gang spillede med det polske barokorkester Arte dei Suonatori. Det er nu over ti år siden, men hun husker tydeligt, hvor spændt hun var før den første prøve.
»Jeg var kun lige ved at færdiggøre min solistklasseuddannelse på konservatoriet, og jeg havde øvet Vivaldis c-mol-koncert til perfektion. For mig var det nyt at få lov at spille med orkester. Som studerende må man ofte øve med en cd. Og så at skulle møde det her orkester, som jeg kendte fra cd’er, og som havde indspillet med min lærer«.
Bolette Roed kan ikke lade være med at grine lidt af sit unge jeg.
»Det var en drøm at spille med dem. Der var noget, der faldt på plads i forhold til mit udtryk og min måde at spille på«, siger hun i dag.
»Det at kunne starte sin tone, og lægge sig ind i en klang, der allerede passer til den, man er … «.
Samarbejdet med Arte dei Suonatori har varet ved lige siden. Da Bolette Roed blev Årets DR-Kunstner i 2005 blev det en anledning til at skabe større fælles projekter, og siden 2008 har “Arte” været husorkester ved den københavnske sommerfestival Midsommerbarok, som Bolette Roed er med til at arrangere.

Følte sig tryg
Når blokfløjtenisten skal sætte ord på sammenspillet med Arte dei Suonatori, er det et kodeord, at hun med det samme følte sig hjemme. Følte sig tryg. Det var nemt for hende at falde ind i orkestrets udtryk.
»Det klanglige er de meget fokuseret på, og det passer godt med, hvad jeg sætter højt i mit eget spil. Jeg har altid ønsket at vise, at blokfløjten er et instrument, der kan klinge varieret og smukt. De spiller med en stor og varm klang, som kræver, at hver enkelt musiker yder meget i sit spil. Det skaber en kammermusikfølelse og en dynamisk arbejdsform, hvor alle giver sit for at få det til at løfte sig«.
Arte dei Suonatori blev grundlagt af ægteparret Ewa og Aureliusz Golinski, begge violinister. De var blevet grebet af den tidlige musik, og som kun 25-årige etablerede de orkestret i Poznan for at medvirke til opbygningen af et barokmiljø i hjemlandet.
»De er meget dedikerede, og det kan man mærke på indstillingen i orkestret. De er ét med det, de gør, og man fornemmer, hvordan der er tænkt over alle de musikalske beslutninger. Eftertænksomhed er et ord, der kendetegner dem «, siger Bolette Roed.

Bolette Roed og Arte dei Suonatori live
– Arte dei Suonatori er husorkester ved Midsommerbarok-festivalen i København d. 23-28. juni. Årets tema er dans, og Arte dei Suonatori bidrager blandt andet med Bachs ‘Brandenburg-koncerter’ nr. 2, 3 og 6, en aften med musik af “hele familien Bach”, samt en aften med Bachs ‘Magnificat’ og Telemanns ‘Suite Tragi-comique’ i D-dur.
– Arte dei Suonatori og Bolette Roed tager på danmarksturné, og spiller bl.a. musik af Telemann i Tivoli d. 8. august, ved Vendsyssel Festivalen d. 9. august, på Bornholms Musikfestival d. 10. august og ved Rudersdal Sommerkoncerter d. 11. august.

Foto: Caroline Bittencourt

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER