Artikel

Det handler om energi | Interview Herbert Blomstedt

Årets Sonningvinder Herbert Blomstedt har mere end seks årtiers erfaring foran orkestre og røber her et par hemmeligheder om at lokke det bedste ud af musikerne.

Af Per Rask Madsen

Over telefonen hilser Herbert Blomstedt hjerteligt velkommen til Luzern, hvor han har boet i tredive år. Buddene efter den 88-årige dirigent er talrige, men træthed over endnu en journalists spørgsmål mærkes ikke. Relationen til lige netop Danmark er også særlig for ham og udløser i april Léonie Sonnings Musikpris. Han dirigerede DR SymfoniOrkestret første gang i 1955 som gæst, var chef samme sted 1967-77 og vender tilbage igen og igen. Under chefårene hos DRSO var det et helt andet og pensionsmodent orkester; nu overrasker det gang på gang med sine kvaliteter, fortæller han.

»Det skal frem for alt være en åndelig energi, ikke gymnastiske bevægelser«

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt er stadig i fuld vigør og efterspørges af de største orkestre. Med sin omfattende ballast, hvad har han så lært om dirigentens rolle? Noget af det vigtigste handler om energi.
»Det skal frem for alt være en åndelig energi, ikke gymnastiske bevægelser. Denne mentale energi, denne vilje, skal nå frem til musikerne. De skal mærke, hvad dirigenten står for, og at han har et klart mål – så følger de ham gerne«.

Hold hovedet koldt
I april optræder Blomstedt ved to koncerter med DR SymfoniOrkestret. Han har valgt Beethovens 8. Symfoni og Mahlers 1. Symfoni. Begge komponister er i dag specialiteter for ham, men det tog ham nogle årtier at lære at sætte pris på det dobbelttydige hos sidstnævnte – først i sin tid som chefdirigent for Staatskapelle Dresden begyndte han at forstå, hvorfor det »vulgære« skulle med.
»Jeg har ikke spillet Mahlers første i Danmark i måske 40 år. Det er storartet musik, der viser orkestret fra mange sider. Musikken skal omfatte alt: Den har himmelstormende visioner og bevidst vulgære passager med jødemusik, der kommer fra hans barndom i det jødiske kvarter. Det var den tids populærmusik, og han integrerede den faktisk i sin musik, så værket indeholder virkelig alt…«

Herbert Blomstedt
– Født i 1927 i USA af svenske forældre. Familien flyttede til Sverige to år senere.
– Studerede i Stockholm og i Paris under Igor Markevijt og Leonard Bernstein i Tanglewood. Et forbillede var dirigenten Bruno Walter.
– Blomstedt har været chefdirigent for adskillige orkestre heriblandt DR SymfoniOrkestret (1967-1977), Staatskapelle Dresden (1975-85), San Francisco Symfoniorkester (1985-95) og Leipzig Gewandhausorkester (1998-2005).
– Hans repertoire har særligt fokuseret på germanske og nordiske komponister. Carl Nielsens symfonier har han indspillet med både DR SymfoniOrkestret og siden med San Francisco Symfoniorkester.
– Modtager Sonnings Musikpris 2016 ved koncert i DR Koncerthuset d. 7. april.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER