Artikel

Farvel til FM

Engang kaldte danskerne november måned for slagtemåned. Kødet skulle i hus, så der var føde til vinteren. For mange P2-lyttere bliver november i år også slagtemåned. Men valget er et andet: enten P2 eller sparegrisen får kniven. Det er konsekvensen af det smalle medieforlig, som regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgik i maj sidste år. For uden DAB er der ikke længere nogen dæmpet klassisk morgenmusik eller skæve indfald fra ’Amadeus’ om eftermiddagen.
Eller også bliver P2 den aftenradio, den vil fortsætte som, når musikkanalen til november deler FM-frekvens med P1.
Men skiftet vil kunne mærkes. Ifølge statistikken vil der hver uge være over 400.000 danskere, der kommer til at lede forgæves efter deres sædvanlige P2. Så mange stiller nemlig ugentligt ind på den eneste radiokanal med klassisk musik herhjemme. Det gør de snart ikke længere. For radiofremtiden for P2 bliver stavet DAB – Digital Audio Broadcast.

Bomstille
En DAB-radio er en digital radiomodtager, som kan afkode de ettaller og nuller, der bliver sendt gennem luften, og omdanne dem til lyd. Men selvom radioformatet har været på banen siden 2002, er det stadig noget, mange danskere ikke har anskaffet sig.

Ifølge Danmarks Statistik har omkring hver tredje dansker i dag en DAB-radio. Og langt færre bruger den – i de sidste par år har den digitale lytning på DAB ligget ubevægelig på omtrent 8 % af al radiolytning.
Og kigger man i danskernes biler, er situationen ikke bedre. Kun de færreste kører rundt med DAB i bilen. Det kan ende med at blive katastrofalt for P2 […]

Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 22

TEKST: JENS POVLSEN. ILLUSTRATION: TOKE NIELSEN

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER