Artikel

Gulddrengen som falmede | Portræt af Niels Wilhelm Gade 200 år

Han gav os ʻOssianʼ-ouverturen. Med heltemodige forfædre, krig og kærlighed. Blev en stjerne i Tyskland og skabte et svulmende folkesagn. Fik et musikkonservatorium stablet på benene, men falmede også lidt efter lidt. Her i 200-året for Niels Wilhelm Gades fødsel spørger vi, hvem han egentlig var.

Af Jens Povlsen

Det var Gade, som var på alles læber før alle andre komponister herhjemme.
Det var også Gade, der endte med at vige pladsen for en konge. Gade, der stod i vejen og blev fjernet fra Sankt Annæ Plads i Amalienborg-kvarteret i København. Tæt på Garnisons Kirke, hvor han i mange år var organist.
Rytterstatuen af Christian X var vigtigere.
Gade var en mand, som var venner med store tyske komponister som Schumann og Mendelssohn.
Han var også manden, der grundlagde Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og som Carl Nielsen og Edvard Grieg spejlede sig i.

»På mange måder en tilbageskuende komponist ude af trit med tiden, men også usvigelig sikker på den musik, han selv skabte og gerne ville høre fra andre«

Jens Povlsen om Niels W. Gade

Det var statuen af den mand, man gemte væk i et krat i Østre Anlæg i 1954.
Og der står han stadig – på podiet i færd med at dirigere nationalklenodiet, det kulturkanoniserede ‘Elverskud’. Hans mest populære korværk og en ballade skrevet over danske folkesagn. I øvrigt opført nøjagtig 100 år før han blev gemt væk i buskadset.
Bronzestatuen viser en mand, der livet igennem sigtede højt: Han ville være berømt, inden han var 25. Og han nåede det lige akkurat – som 24-årig vandt Gade Musikforeningens musikkonkurrence med partituret til ‘Ossian’-ouverturen, og så var hans lykke gjort.

Konge af musiklivet
Længe før sin død i 1890 var Niels Wilhelm Gade et dansk verdensnavn. Et ikon i sin egen ret, balancerende midtvejs mellem nationalromantikken, den ny tids følsomhed og den skønhedssøgende poesikunst …

Niels W. Gade (1817 – 1890)
– Fik sit gennembrud som komponist som 24-årig med ouverturen ‘Efterklange af Ossian’.
– Boede i en årrække i Leipzig, hvor han bl.a. var chef for det prestigefulde Gewandhausorkester fra 1844 til 1848.
– Som den første danske komponist blev Gade verdenskendt og mødte nogle af samtidens største komponister som Schumann, Liszt og Wagner.
– I 1867 var Gade medstifter af Københavns Musikkonservatorium (nu Det Kgl. Danske Musikkonservatorium), hvor han resten af livet virkede som rektor og lærer.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER