Artikel

I mesterlære som operasanger | Interview Bror Magnus Tødenes

Bror Magnus Tødenes havde egentlig ikke sat næsen op efter en operakarriere, men talentet var så åbenlyst, at han nu har fået kontrakt med Wiener Staatsoper.

Af Per Rask Madsen

»Jeg er i Salzburg lige nu, hvor vi laver en ny ‘Othello’«. Bror Magnus Tødenes er i gang med prøver under maestro Christian Thielemann, en af de største tyske dirigenter lige nu. Den 22-årige nordmand er svær at få en aftale til et telefoninterview med, efter at tingene har udviklet sig temmelig hurtigt. Det er ikke normalt at synge på store scener i den alder, selvom der er tale om en birolle. Men folk med indflydelse ved, når de har spottet et ægte talent og bør tilbyde vedkommende gode udviklingsbetingelser.
Bror Magnus Tødenes er ikke gået en lige vej mod tenorfaget, tværtimod havde han travlt med alt muligt andet end sang og i helt andre genrer. Han startede med at spille klaver som 5-årig, faren spillede trommer i band, og senere skiftede sønnen til blues- og jazzguitar. På gymnasiets musiklinje havde han sang som biinstrument.

»Jeg havde ingen anelse om omfanget af sangerfaget – jeg sang bare de sange, jeg fik stukket i hånden«

Bror Magnus Tødenes, operasanger

»Min lærer fortalte, at jeg havde en rigtig god operastemme, hvilket chokerede mig. Jeg havde lavet parodier«, siger han og demonstrerer en klovneagtigt overstyret tenorstemme, »og fandt ud af, at jeg faktisk nød det. Min sanglærer og jeg væddede så om, at hvis jeg kom ind på et særligt program i Trondheim, ville jeg skifte hovedinstrument«. Læreren tabte væddemålet, og efter blot fem måneders træning i klassisk sang røg guitaren på hylden. Da var Bror Magnus Tødenes kun 17 og havde et begrænset kendskab til opera.
»Efter omkring et år i Trondheim begyndte jeg at indse, hvad jeg egentlig havde gjort med mit liv. Jeg havde ingen anelse om omfanget af skuespil og den historiske side af sangerfaget; jeg sang bare de sange, jeg fik stukket i hånden. Men da jeg opdagede, hvilken fantastisk kunstform det er, solgte jeg mig …

Bror Magnus Tødenes live
Er et af hovednavnene på dette års Copenhagen Opera Festival. Den 31. juli giver han solokoncert ved Torvehallerne, og den 6. august synger han med i en koncertant udgave af ‘Den Flyvende Hollænder’ sammen med Det Kongelige Teaters Wagner-sangere på Israels Plads.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER