Artikel

Interview: Copenhagen Saxophone Quartet
FIRE GYLDNE ROVDYR

Copenhagen Saxophone Quartet vil ikke eksperimentere med koncertformen eller spille på kaffebarer. »Det vi allerhelst vil er at blive set på med lige så seriøse øjne som en strygekvartet«, fortæller ensemblet til KLASSISK

Kvartetten har lige holdt prøve, tre af dem står i den barske forårssol og misser med øjnene udenfor deres øverum på Sturlasgade. Vi går gennem døre dækket med grafitti, forbi alskens øverum med tegn på at der bliver spillet punk, rock, dødsmetal og meget andet godt herude, forbi cigaretskod, undergrundsrock-koncertplakater og ind til et lille-bitte øverum smækfyldt med instrumentkasser hvis indhold glimter dovent-gyldent i forhold til den skærende sol. Som fire bløde, varme rovdyr med ravøjne der netop nu ligger i hver sin kasse og hviler sig.
»Næsten alle saxofonkvartetter spiller lidt Piazzolla, lidt franske værker, lidt transskriptioner, lidt barok, lidt ny musik og gerne sådan en ”jazzjuvel” som ekstranummer, for at vise den bredde som saxofonen har. Men det har overhovedet ikke været interessant for os. Vi vil spille den musik vi har lyst til at formidle og prøver at underspille det faktum, at det er fire saxofoner der spiller« fastslår Torben Snekkestad. »Og vi vil spille musik, hvor vi kan bidrage med noget nyt, så publikum ikke bare tænker ”nå, men det er også flot lavet af fire saxofoner”. Det skulle gerne være sådan at der kommer et nyt og andet udtryk som også kan bære ”selvom” vi spiller saxofoner« fortsætter Maret Petersen.

Barokmusik for saxofon
Saxofonkvartetten spiller kun musik de brænder for, og det er tydeligt da jeg spørger hvorfor de har valgt at kaste sig over barokmusikken. »Fordi vi elsker det!« svarer Charlotte Andersson med det samme. »Det fascinerer os mere og mere at spille barokmusik, for det ser så enkelt ud på papiret, men det er en stor udfordring at få det til at flyde naturligt. Det skal helst lyde som om man selv sidder og finder på det, som om det næsten er improviseret, og det er rigtig sjovt«. Charlotte Andersson og Torben Snekkestad står for arrangementerne af barokmusikken, der ikke oprindelig er komponeret for saxofoner. I første omgang kastede kvartetten sig over klaversonater af Domenico Scarlatti og på den seneste CD er det værker af Alessandro Scarlatti, Corelli og Pergolesi de spiller. »Vi leder efter den gode musik, og så ser vi om det kan lade sig gøre at overføre den til vores besætning« fortæller Charlotte Andersson. »Vi tager udgangspunktet i selve musikken, ikke i komponistens navn eller besætningen« understreger hun.

Barokmusik med attitude
Dette er dog ikke ensbetydende med at Copenhagen Saxophone Quartet spiller al slags musik. Fx spiller de som regel ikke musik fra klassikken, romantikken og begyndelsen af det 20. århundrede. Det interesserer dem ikke siger de. Jeg er lidt nysgerrig over for denne stærke musikprofil og spørger om de i virkeligheden ikke er del af en trend der handler om,

Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 5

Tekst: Trine Boje Mortensen; foto: Martin Bubandt

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER