Artikel

»Jeg føler mig som en pinlig berørt far, når det gælder min egen musik« | Interview Thomas Adès

Til oktober modtager Thomas Adès Léonie Sonnings Musikpris. Han er glad for prisen, der vil købe ham tid til at tænke, men han er også bekymret for, hvor ny musik-scenen bevæger sig hen i dag. KLASSISK har mødt den engelske komponist i London.

Af Andrew Mellor

For 11 år siden dirigerede Thomas Adès sin opera ‘The Tempest’ i det funklende nye operahus på Holmen i København. Det var operahusets første sæson, og tidligere samme år havde Adès haft premiere på operaen i London under mere risikable omstændigheder. Første gang, sangerne hørte orkestret, var til den sidste kostumeprøve, og første gang, musikerne så noderne, var i orkestergraven, hvor nodearkene løbende blev delt ud af ansatte fra Adèsʼ nodeforlag.
»Det var råt, og der løb stadig en del musiktanker gennem mit hoved på det tidspunkt«, siger Adès om forløbet i London.
»Der var mere ro på i København, og operaen var mere færdigstøbt – den stod på alle fire«, tilføjer han.
»Jeg kan ikke huske særlig meget fra opsætningen i København, men jeg husker tydeligt, at den danske dronning var mødt op til premieren. Jeg skulle bukke, og bagefter spillede vi nationalmelodien, som jeg ikke kendte«.

»Der er ofte et vindue, der åbner sig ganske kortvarigt, hvor jeg kan fornemme det overordnede musikalske billede, og fordi jeg skitserer ret hurtigt, bliver det øjeblikket, hvor jeg lægger tingene til rette i en endelig form«

Thomas Adès, komponist

I koryfæernes fodspor
Thomas Adès vil sandsynligvis føle sig mere hjemme, når han vender tilbage til København i oktober måned for at få overrakt Léonie Sonnings Musikpris 2015. Ud over æren, samt en koncert med sin egen musik i DR Koncertsalen, følger der 600.000 kr. med prisen. Adès er notorisk kendt for at være forbeholden med at give interviews, så jeg håber, at en god måde at bryde isen på er ved at spørge ham om, hvad pengene skal bruges på.
»Åh, Gud! At leve, regner jeg med«, ler han.
»Well, jeg vil bruge dem klogt. På mine nye stykker og på tid«.
Betyder det at slippe for at arbejde?
»Nej, jeg mener tid og plads til at tænke. Det vil blive brugt på noget, der på en eller anden måde vil gøre det mere effektivt for mig …«

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER