Artikel
KOMPONIST I KRISE
3. februar 2012
3. februar 2012
En ydre krise kan være voldsom som krig eller revolution. En anden kontant kriseårsag er pengemangel. At der simpelthen ikke er råd til at leve som kunstner. Andre kriser skyldes inspirationstørke. At der ikke dukker noget brugbart op på nodepapiret. Kunstnerisk impotens – som kan ske for selv den bedste!
Set fra publikumspladserne er en komponist ikke som os andre. De har skabertalent. En nådegave, som adskiller dem fra os. Og sådan et særligt talent kan vel ikke bare forsvinde – eller fortrænges?
»Hvis talent er en medfødt energi, skal det vel have udløb på en eller anden måde«, spørger hovedpersonen i Murakamis roman ’Kafka på stranden’. Hans kloge ven svarer: »Man kan ikke forudsige, hvad talent fører til. Nogle gange forsvinder det bare. Andre gange løber det dybt nede under jordens overflade som en underjordisk kilde og løber steder hen, ingen aner noget om«.
Historien er fuld af den slags talent, der løb ukendte steder hen, blev forstyrret eller ødelagt af kriser. Og ofte har det været vanskeligt for komponisten at forklare sin forandrede situation for omverdenen. For vi forventer, at talentet skal have afløb.
YDRE OG INDRE KRISER
En ydre krise kan være voldsom som krig eller revolution. »Jeg kunde ikke skrive noget i de Aar, da Krigen hærgede«, fortalte den danske senromantiker Ludolf Nielsen om 1. Verdenskrig. »Det var saa stærkt. Musiken afhænger jo af saa meget og udtrykker saa meget, som kræver noget for at faa ud«.
En anden kontant kriseårsag er pengemangel. At der simpelthen ikke er råd til at leve som kunstner. Charles Ives brugte det meste af sit liv på at være forsikringsmand, fordi han vidste, at hans eksperimenterende musik aldrig ville kunne skaffe ham smør på brødet.
Andre kriser skyldes inspirationstørke. At der ikke dukker noget brugbart op på nodepapiret. Kunstnerisk impotens som kan ske for selv den bedste! Haydn måtte […]
Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 24
TEKST: JENS CORNELIUS
KENDTE ”SIDSTE VÆRKER”
■ Arvo Pärt: ’Credo’
Et kort, men eksplosivt værk fra 1968, hvor Pärt både viser sin foragt for kommunismen, sin tro på Jesus – og at han selv er havnet i en blindgyde.
■ Tjajkovskij: Symfoni nr. 6
Kunsten som ubærligt åg. Tjajkovskij havde også i sin 4. og 5. Symfoni arbejdet med skæbnen som tema, og nu har den fanget ham alene i mørket. Tjajkovskij døde to uger efter uropførelsen – var det selvmord?
■ Rossini: ’Wilhelm Tell’
Operaens mester overgik sig selv som 38-årig – med sin 38. opera, Wilhelm Tell. Derefter trak han sig tilbage og levede endnu 38 år stort set uden at komponere.
■ Haydn: ’Årstiderne’
69 år gammel lod Haydn sig overtale til at gentage sin gigantsucces, oratoriet ’Skabelsen’. Musikken i ’Årstiderne’ blev vidunderlig, men presset gav den gamle mand voldsom præstationsangst og depressioner.
FLERE ARTIKLER