Artikel

Kristjan Järvi – byens bedste show | Interview Kristjan Järvi

I sidste ende valgte man spanieren Rafael Frühbeck de Burgos, der er præcis dobbelt så gammel.
Senere kom meddelelsen om, at Kristjan Järvi bliver ”tilknyttet” DR SymfoniOrkestret, ikke som fast gæstedirigent, men gennem en mere uforpligtende erklæring om gensidigt venskab.
I den sæson, som netop er begyndt, kommer han to gange for at dirigere DR SymfoniOrkestret. Frühbeck de Burgos dirigerer kun en enkelt gang, inden han tiltræder i 2012. Fremtiden og fortiden i interessant vekselvirkning. En velrenommeret maestro overfor det vilde barn. Større modsætninger på posten findes nok ikke.
Musikken skal have krop
Den klassiske musiks fremtid stråler ud af 39-årige Kristjan Järvi, når han dirigerer. På podiet kommunikerer han især med sine smalle, vrikkende hofter, med en dunkende knytnæve og sit lange hår. En funky puls går igennem ham, og fejende dynamiske sving dukker op i musikken som ud af det blå. Og dér har vi den store udfordring ved Kristjan Järvi – den, der har forhindret ham i at blive chef for et af de rigtig store orkestre: Konservative kritikere, lyttere og musikere synes, han er poppet. De stempler ham som en festdirigent, der går mere op i en lækker overflade end detaljer og analytisk redegørelse.
Kristjan Järvi har hørt det hele før, og han orker næsten ikke at forsvare sig igen. For ham er det bare et spørgsmål om at spille ærligt og intuitivt. Sådan er hans natur, og han er overbevist om, at han kan give den klassiske musik det, den mangler allermest: krop og nutidighed.
»Hvis man vil mere end bare at spille de rigtige noder, så er man nødt til at bruge sin krop […]«

Læs hele interviewet i KLASSISK nr. 22

TEKST: JENS CORNELIUS. FOTO: PETER ADAMIK

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER