Artikel

OPERA UDEN SANGERE PÅ SCENEN

THOMAS AGERFELDT OLESEN er manden bag en ny genre: den koreografiske opera. I ’The Picture of Dorian Gray’ synger sangerne fra orkestergraven, imens dansere bringer fortællingen til live på scenen.

Af Malene Wichmann

Da komponist Thomas Agerfeldt Olesen havde besøg af librettist Alasdair Middleton til et af de indledende møder om deres fælles opera, blev komponisten overrumplet af sin gæsts første spørgsmål: Havde han egentlig brudt sig om at læse Oscar Wildes ’The Picture of Dorian Gray’, den roman, de nu skulle lave en opera over?

»Næh, egentlig ikke«, måtte komponisten svare. Selvom han gennem mange år havde haft lyst til at lave en opera om Dorian Gray, så var der alligevel et eller andet, der skurrede. Librettisten havde det på samme måde, selvom han også var stærkt begejstret over operaplanerne.

»Jeg kan ikke identificere mig med Dorian Gray, der går i spåner over ikke at kunne opnå evig ungdom«

Thomas Agerfeldt Olesen, komponist

»Jeg tror, at problemet er, at Wilde ønsker, at læseren identificerer sig med personerne. Og jeg kan ikke identificere mig med Dorian Gray, der går i spåner over ikke at kunne opnå evig ungdom«, siger Thomas Agerfeldt Olesen i dag.

Det grublede han over, til løsningen pludselig kom til ham: Historien skulle udspille sig i et dukkeunivers, i en parallelverden, hvor Dorian Grays bekymring måtte tages alvorligt. Publikum skulle ikke tvinges til at identificere sig med Gray, men inviteres til at bruge deres fantasi.

THE PICTURE OF DORIAN GRAY
Urpremiere d. 22. august i Musikhuset Aarhus.
Alasdair Middleton har skrevet librettoet over Oscar Wildes roman, Thomas Agerfeldt Olesen har komponeret musikken og Marie Brolin-Tani er instruktør.

For at opbygge dette univers besluttede Thomas Agerfeldt Olesen, at karaktererne skulle spilles af dansere på scenen, imens sangerne blev sendt ned i orkestergraven.
»Det hele tiltalte mig, jeg kunne se historien udspille sig for mig«, fortæller komponisten.

Thomas Agerfeldt Olesen mødte Dorian Gray for første gang som teenager, og blev med det samme fascineret af romanen. Idéen om at forvandle historien til opera spirede hos ham allerede for mere end 20 år siden. Kombinationen af de skarptskårne figurer og den uhyggelige historie om den mystiske Dorian Gray og hans ønske om evig ungdom var et oplagt operaforlæg […]

LÆS HELE ARTIKLEN I KLASSISK NR. 29

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER