Artikel

Portræt: András Schiff
SKØNÅNDEN SCHIFF

András Schiff er i manges øjne ”den bedste”. En ubestikkelig sjæl, der dyrker de største klassikere og de gammeldags manerer. Vi tegner et portræt af Schiff, der snart kommer til Danmark igen for at spille Bach

Har András Schiff ikke altid været omkring de 55? I så fald har han endelig ramt sin naturlige alder. Og den passer fint til måden, han dyrker de umoderne idealer: Koncentration, fordybelse, elegance, værdighed, ro, forfinelse, åndfuldhed.
Den gamle verden er en del af András Schiffs private bagage. Hans forældre var ungarske jøder, der ved rene tilfældigheder havde overlevet holocaust. Tre år efter András’ fødsel rykkede Sovjetunionen ind i Budapest og slog blodigt ned på den ungarske frihedsbevægelse. På ny sænkede mørket sig over familien Schiff. Blandt de tragiske følger af invasionen var en decideret hjerneflugt, og Ungarn i 1960’erne og 1970’erne var i Schiffs øjne et udslukt sted, husker han. Alle kapaciteter var væk. Han fremhæver Annie Fischer som den eneste gode pianist, der blev tilbage i Budapest. Fischer (1914-95) er ironisk nok næsten glemt i dag.
Som virtuos fik András Schiff det blå stempel i form af de priser, han i 1974 vandt ved Tjajkovskij Konkurrencen i Moskva og i 1975 ved klaverkonkurrencen i Leeds. Det gjorde ham efterspurgt i mange lande, og det ungarske styre var overraskende lempeligt med at lade ham turnere i Vesten.
I 1979 hoppede Schiff af under et besøg i USA. Det foregik udramatisk med et brev, hvor han skrev, at han ikke ville vende tilbage efter sin turné. De første år boede han i New York, senere slog han sig ned i Salzburg, og i dag bor han med sin kone, den japanske violinist Yuuko Shiokawa, i skiftevis London og Firenze.
Danmark var et af de første vestlige lande, Schiff besøgte (det var i 1974), og den regelmæssige kontakt med det begejstrede danske publikum skabte venskaber, der stadig holder. En optræden i Danmark afsluttes altid med varme gensyn og Linie Akvavit, og når kjolesættet er byttet ud med civil, lukker Schiff gerne op for endeløse rækker af vitser, ofte let uartige, men allerhelst om religion!

(Læs hele portrættet i KLASSISK nr. 15)

Tekst: Jens Cornelius; foto: Sheila Rock

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER