Artikel
Symfoniske eksperimenter for åben skærm | Interview Søren Nils Eichberg
25. januar 2012
25. januar 2012
Søren Nils Eichberg veksler mellem ydmyghed og selvsikkerhed. At blive huskomponist for DR SymfoniOrkestret betegner han som »helt vildt«, og han har nerver på her op til uropførelsen af sin klaverkoncert. Men samtidig er han en mand med komponist-selvtilliden helt i orden. Han kender kvalitet, når han hører det. Han orker ikke musik, der ikke kommunikerer. Han stoler på sin fornemmelse, lytter til den musik der dukker op i hans hoved, skriver den ned. Sådan.
Eksperimenter for åben skærm
DR SymfoniOrkestrets nye huskomponist er uddannet pianist og dirigent, og siger selv, at han blev komponist den dag i 2001, hvor han vandt den prestigefulde Queen Elisabeth Konkurrence. Han bor i Berlin, er født i Stuttgart og opvokset i Slagelse. Det var på Slagelse Centralbibliotek, han hentede sine første cd-oplevelser med musik af danske komponister som Nørgård og Ruders, og det var som dansk gymnasieelev, han tog toget til København for at opleve Radiosymfoniorkestret for første gang. De spillede Mahlers 6. under Leif Segerstam, og ungdomsoplevelsen gjorde indtryk. Derfor betyder det også noget særligt for Søren Nils Eichberg, at det netop er det orkester, han nu har knyttet bånd til.
Når snakken falder på forventningerne til samarbejdet, fortæller han især om alt det, han gerne vil prøve af.
»Jeg får mulighed for at arbejde med de helt store værker. I 2011 skal jeg have uropført min 2. symfoni, og vi har planer om, at min 3. symfoni skal være med kor. Det er ret vildt! Jeg håber, at jeg kan bevare modet til at eksperimentere, selvom det bliver for åben skærm, for alle værker bliver sendt i radioen og måske på tv …«
(Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 18)
Tekst: Malene Wichmann. Foto: Per Morten Abrahamsen
FLERE ARTIKLER