Artikel

Tendens: Klassisk musik i medierne
Farvel til musikanmelderen

Den klassiske musikanmelder er ved at uddø. Færre aviser og medier bringer klassiske anmeldelser. Er det en naturlig udvikling eller et kulturtab?

Af Jens Cornelius
Illustration Peter Hermann

Vil man læse anmeldelser af klassisk musik på dansk, er der ikke mange steder at se hen. Danske aviser har de seneste 10-15 år reduceret antallet af anmeldelser inden for alle klassiske genrer: Opera, symfonisk musik, kammermusik, ny musik, kirkekoncerter, cd’er og dvd’er. Dansk presse er ikke alene om den udvikling. I USA – et land med over 300 millioner indbyggere – er der kun omkring 10 fastansatte klassiske musikanmeldere tilbage. Selv en førende avis som The New York Times har fyret sine.

»Ikke vores læseres interesse«
Der er både økonomiske og kulturelle årsager bag udviklingen. Den trykte presse har det svært. Aviserne er i en overgangsfase, hvor de både skal producere til print og til nettet, mens annoncørerne forsvinder hen til Facebook og Google. Den gamle “omnibusavis” med noget for enhver er død. Hvis en avis beslutter sig for, at deres læsere ikke behøver klassiske anmeldelser, står det dem frit for at indskrænke. Derfor har blandt andet Jyllands-Posten nu bestemt sig for ikke længere at anmelde klassiske cd’er.

»Vi havde nogle noteanmeldelser af klassiske plader, som vi nu har droppet – det er ikke der, vores læseres hovedinteresse er«

Palle Weis, kulturredaktør på Jyllandsposten

»Vi bringer jo i forvejen anmeldelser af en del klassiske koncerter, især DR’s, men også koncerter i Aarhus, Aalborg og med store navne rundt omkring i landet«, siger avisens kulturredaktør Palle Weis.
»Vi havde nogle noteanmeldelser af klassiske plader, som vi nu har droppet. Det er ikke der, vores læseres hovedinteresse er. Det viser vores undersøgelser. Og så er det også en del af en almindelig omprioritering. Der er andre formater, der er bedre egnet til klassisk musik end anmeldelser. Vi har også skåret ned på antallet af boganmeldelser, men skruet op for den journalistiske dækning«.
Er I ved at sige farvel til den traditionelle kulturanmeldelse?
»Anmeldelser er en klassisk avisgenre, men i dag er alle jo anmeldere på de sociale medier. Hvorfor skrive en lang række anmeldelser …

Danske blogs med klassiske anmeldelser

JC Klassisk
– Jyllands-Postens pensionerede musikanmelder John Christiansen fortsætter sin karriere på egen blog, hvor han anmelder cd’er, dvd’er samt opera og koncerter i Aarhus.
jcklassisk.dk

Jens Drejer
– En af de første klassisk musik bloggere herhjemme, der formidler meget ukritisk, og som især skriver om koncerterne i Tivolis Koncertsal og andre steder i København.
jensdrejer.com

Concertanten
– Blogger, der anmelder koncerter i det københavnske musikliv, blandt andet Torsdagskoncerterne, Operaen og koncerter med Det Kongelige Kapel. Er også meget aktiv på twitter.
concertanten.wordpress.com

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER