Artikel

WAGNERS SIDSTE MESTERVÆRK

Wagners egen cocktail af middelalderlige figurer, klodser af kristen liturgi, et stort skvæt Schopenhauer og det hele rørt op med en god slat Buddha kan oprigtigt talt også forekomne en smule konfust svævende fra tid til anden. For nu at sige det, som det er.

Den ældste skriftlige kilde, vi har overleveret om gralsridderne og Parsifal og hans søn Lohengrin, er ’Perceval ou Le conte du Graal’ af Chretien de Troyes fra omkring 1190. Wolfram von Eschenbach nævner Chretien i indledningen af sin egen ’Parzival’, men understreger, at Chretien ikke havde fået rigtigt fat i historien, hvad han, Wolfram, derimod har. Fuldstændigt ligesom når

‘PARSIFAL’ LIVE
■ Wagners sidste musikdrama spiller i Operaen 22. marts – 13. maj i Keith Warners iscenesættelse. Medvirkende sangere er bl.a. Stig Fogh Andersen, Stephen Milling og John Lundgren.
■ I perioden 21. april – 20. maj er der også mulighed for at opleve Malmö Opera opføre ‘Parsifal’. Dirigent: Leif Segerstam. Billetpriserne ligger på mellem 100 og 640 svenske kroner.

Wagner skoser Wolfram for ikke at have fattet særligt meget af noget af det, han skriver om, og også lige smider et par uforgribelige meninger ind om denne den tyske middelalders mest indflydelsesrige forfatter og hans samtid.
»Wolfram er et helt igennem umodent fænomen, hvilket under alle omstændigheder i det store og hele skyldes den barbariske tidsalder, han levede i, der fuldkommen konfus svævede mellem kristendommen og den nye udvikling af nationalstaterne«, skriver Wagner i et af sine breve til Mathilde Wesendonk.
Wagners egen cocktail af middelalderlige figurer, klodser af kristen liturgi, et stort skvæt Schopenhauer og det hele rørt op med en god slat Buddha kan oprigtigt talt også forekomne en smule konfust svævende fra tid til anden. For nu at sige det, som det er […].

Læs hele artiklen i KLASSISK

TEKST: BENEDICTE CHRISTIANSEN

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER