Nyhed

5.000 mennesker hørte Rued Langgaard ved The Proms

DR-ensembler har de senere år ofte været at finde på et koncertprogram i Royal Albert Hall, hvor det populære The Proms foregår. DR SymfoniOrkestret og DR VokalEnsemblet spillede den 11. august en tre timer lang koncert med orkestermusik af Langgaard, Tjajkovskij og Sibelius samt a cappella korværker af Ligeti. Mest opsigtsvækkende var den engelske førsteopførelse af Langgaards ‘Sfærernes musik’.

Politiken var til stede ved koncerten og reporterer, at “englænderne var tydeligt lutter ører”. Den danske avis giver koncerten 4 ud af 6 stjerner, og man mærker et forbehold overfor Langgaards forlæg, som Politiken kalder “decideret usammenhængende”. Men: “Musikken klang så himmelsk og diffus i Royal Albert Halls særprægede akustik, som den vel overhovedet kan komme til”.

Berlingske Tidendes beskriver sin oplevelse af opførelsen af ‘Sfærernes musik’ som “medrivende, uforglemmelige, kosmiske øjeblikke” og har 5 ud af 6 stjerner til danskerne.

Udenfor den danske andedam er der forskellige reaktioner på Langgaard-værket. Den britiske avis The Independent giver koncerten 5 ud af 5 mulige stjerner og slutter anmeldelsen med bemærkningen: “Måske skørt og tvangspræget, men det var et værk, og en opførelse, hvis blotte romantiske generøsitet fik alle til at smile”.

The Guardian er kritiske med 3 ud af 5 stjerner og kalder ‘Sfærernes musik’: “Mindre et musikværk end en samling af klanglige tanker forbundet af en mystisk bekymring for kosmos og menneskets plads i det … Over en halv time langt gør værket interessante ting ved ørerne, men frygtelige ting ved hjernen … Ofte klodset og trættende nydelsessygt, værkets mest magtfulde antydning af dets titel består ikke af en åbenbaring af en kosmisk harmoni, men i den tilsyneladende ligegyldighed overfor dets lyttere.”

Foto: PR

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER