Nyhed
Barokmusikere udfordret af EU
2. december 2011
2. december 2011
Produktionen af tarmstrenge til historiske musikinstrumenter overlever i sidste øjeblik efter forlængelse af en dispensation fra EU.
Den europæiske barokscene har ellers de sidste 10 år været truet af en EU-forordnings meget skrappe regler for omgangen med animalsk nervevæv. Reglerne skal være med til dæmme op for spredning af kogalskab, og det rammer produktionen af tarmstrenge til barokinstrumenter såsom lutter, harper og violiner. Kravene er så strenge, at den største og dominerende europæiske producent af tarmstrenge, italienske Aquila Corde, har været afhængig af en dispensation for at kunne fremstille strengene.
Efter en skærpelse af kravene i 2009 fik producenten imidlertid afslag på en forlængelse af dispensationen med den konsekvens, at fabrikken meddelte, at produktionen nu ophørte. Meldingen udløste en voldsom reaktion blandt europæiske barokmusikere, som i desperation har tømt lageret af tarmstrenge hos Aquila Corde.
De særlige strenge er en nødvendighed for at spille barok-, renæssance- og middelaldermusik. “Hele ideen med at bruge de historiske instrumenter, som musikken oprindeligt er lavet på, er at frembringe den oprindelige lyd. Forskellen er både klanglig og artikulationsmæssig. Det er ret radikalt,” udtaler lederen af barokensemblet Concerto Copenhagen, Nikolaj de Fine Licht, til Dagbladet Information. Han forklarer videre, at uden tarmstrenge lyder de historiske instrumenter ganske enkelt ikke, som de skal – og dermed lyder eksempelvis Bach heller ikke længere som Bach.
De kritiske røster lød ikke kun i Danmark men også verden over og fik barokmusikere til at sende protestskrivelser direkte til formanden for EU-kommissionen, José Manuel Barroso. Protesterne må have hjulpet, da dispensationen efterfølgende er blevet forlænget. Aquila Corde har udsendt en pressemeddelelse, om at produktionen af tarmstrenge genoptages hurtigst muligt.
Michael Kjærgaard
FLERE NYHEDER