Nyhed

Carl Nielsen Udgaven afsluttet efter 15 år

Over 7000 nodesider med musik af Carl Nielsen foreligger nu i revideret udgave, heraf har ikke færre end en tredjedel aldrig været trykt før. Der ligger 15 års arbejde bag det nu færdige resultat, som fem fuldtidsansatte musikfiloger med førstebibliotekar Niels Krabbe i spidsen for de 35 nodebind, der også indeholder kommentarer fra eksperterne.

Carl Nielsen Udgaven har kun kunnet lade sig gøre fordi man har haft “uhørt gunstige økonomiske vilkår”, udtaler folkene bag selv. Der har været en flot opbakning fra politisk hold og fra fonde. Hele projektet har kostet 45 mio. kr. og er realiseret hurtigere end vanligt for lignende musikfilologiske arbejder.

“Overleveringen af Carl Nielsen har altid været problematisk. En tredjedel af hans værker har ikke været trykt før. Det har gjort hele overleveringen upræcis frem til i dag”, siger Niels Krabbe til Kristeligt Dagblad. “Carl Nielsen interesserede sig simpelthen ikke for at rette sine tekster. Han var altid meget fremadrettet og bekymrede sig ikke så meget om fejl i gamle tekster”.

Det var dirigenten Niels Muus’ kritik i 1993 af nodematerialet til ‘Maskarade’, der satte skub i tingene. Muus skulle lede opførelsen af Nielsens opera i Innsbruck, men fandt det vanskeligt at realisere med det dengang foreliggende partitur. Den socialdemokratiske kulturminister Jytte Hilden lyttede til kritikken, fandt det vigtigt at prioritere den danske nationalkomponist og tog snart efter initiativ til Carl Nielsen Udgaven.

prm

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER