Nyhed

Det Kongelige Teater i krise

En alvorlig økonomisk krise har fået Det Kongelige Teater til at nedlægge 35 stillinger og fjerne to operaer, to skuespil og en ballet fra det kommende program. Trods en merbevilling på 18 millioner fra staten mangler teatret nu 12 millioner pr. år for, at økonomien hænger sammen. Billetsalget har det sidste år været dalende pga. finanskrisen, men især de stærkt stigende driftsudgifter til de to nye huse, Operaen og Skuespilhuset, er grunden, fortæller kommunikationschef på Det Kongelige Teater Eva Hein.

”Det har ikke været nogen hemmelighed, at teatrets økonomi var i ubalance. Men måske når vi nu et aktivitetsniveau, der er mere realistisk. Vi måler os jo op imod nogle år, hvor der har været en enorm stor nyhedsinteresse for husene. Så udover finanskrisen, som alle jo mærker, er det egentlig meget naturligt, at vi oplever en nedgang nu”, siger Eva Hein.

Ubalancen er ikke til at overse: I 2000 brugte teatret 46 millioner på drift – i 2009 var tallet eksploderet til 145 millioner. Til sammenligning gik kun 66 % af teatrets midler i 2009 til kunsten, mod 77% i 2000. Støtten synes således i stigende grad at gå til bygningsdrift, frem for til kunst.

Spørgsmålet er om publikum vil mærke nedskæringerne. Om den dårlige økonomi vil gå ud over det kunstneriske vovemod, så man fremover vil vælge de sikre publikumstræffere frem for eksperimenterne.

”Det er lige præcis for at sikre kvaliteten, at vi sænker vores aktivitetsniveau. Vi vil hellere lave mindre, men have råd til at gøre det godt”, slutter Eva Hein.

Foto: Thomas Nørdam Andersen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER