Nyhed

Fra gru til nydelse

Korngolds Violinkoncert blev dømt for gammeldags ved uropførelsen i 1947, men har efterhånden opnået en vis udbredelse. Den norske violinist Vilde Frangs opfattelse af koncerten har ændret sig markant: fra had til kærlighed. Nu skal hun selv spille den i København.

Af Malene Wichmann

Vilde Frang kalder sit første møde med Erich Wolfgang Korngolds Violinkoncert ’traumatisk’.
»Det var et grusomt førstegangsindtryk. En forfærdelig dårlig fremførelse af en violinstuderende, der slet ikke forstod værket og slet ikke havde teknik til det. Så jeg lagde Korngold for had. Den skulle jeg over my dead body aldrig spille«, fortæller Vilde Frang i dag.
Men tiden gik, og 10-12 år senere fik den norske violinist en overraskelse.
»Jeg havde glemt alt om, hvordan Korngold lød; jeg huskede kun, at det var et forfærdeligt stykke. Men en dag hørte jeg en violinkoncert i radioen, en koncert så romantisk, som de kan blive. Jeg tænkte: Den koncert må jeg spille. Det var selvfølgelig Korngold«.
Hvorfor har du sat den på programmet nu?
»Åh, jeg har ventet længe på at spille den! Der er allerede gået mange år siden, jeg forelskede mig i Korngold. Men man planlægger jo lang tid i forvejen, og orkestrene har haft stor interesse for de koncerter, jeg havde på repertoiret i forvejen«.
Flere og flere yngre violinister spiller Korngold. Nikolaj Znaider har også indspillet den. Hvorfor dukker den op nu?
»Indtil for ganske nylig har den været regnet for ret eksotisk, men nu er den brudt igennem. Jeg tror, at et værk har brug for tid til at modnes i folks bevidsthed. Det gælder for det meste af den ny musik, og det har været det samme for Nielsens Violinkoncert. Korngold har desuden været ekstremt undervurderet. Mange siger, at det bare er Disney-musik, filmmusik. Men jeg opfatter den som en stor romantisk violinkoncert«.
Hvad kræver det at spille Korngold?
»Den kræver alt det, som en stor romantisk violinkoncert kræver. Den har et højt avanceret teknisk niveau. Men det vigtigste træk ved Korngold er dens overflod. Man kan ikke spille den uden at nyde det, uden at føle, at man drikker af et stort overflødighedshorn. Det er en koncert, der kan blive frygtelig misforstået. Man kan ikke spille den uden varme, lidenskab og kærlighed. Uden det falder den helt igennem«.
Du skal opføre den første gang her i 2013. Har du også Korngold på repertoiret i fremtiden?
»Helt afgjort. Jeg kunne også godt tænke mig at indspille den en dag. Det er ét af de stykker, hvor jeg bare nyder det. Det er som at flyde gennem vandet. Så ved man, at man har valgt rigtigt«.

Korngold
Vidunderbarnet Erich Korngold blev født i Wien i 1906 i en jødisk familie, og allerede som barn imponerede han med sine sange og sonater. Efterhånden blev det også til både orkestermusik og opera. I 1934 rejser han med sin familie til Hollywood, hvor han får stor succes som filmkomponist. Efter krigen vender han tilbage til Wien, hvor publikum blandt andet bliver præsenteret for hans violinkoncert. Men tiden er nu en anden, og interessen for Korngolds storladne romantiske stil er ikke stor. Først i 1980’erne begynder Korngolds musik igen at optræde i koncertrepertoiret.

Vilde Frang spiller Korngold
Korngolds Violinkoncert opføres fredag d. 21. juni i Tivolis Koncertsal, med Vilde Frang som solist. Thomas Søndergård dirigerer Tivolis Symfoniorkester, og der er også musik af Wilhelm Stenhammar og Carl Nielsen på programmet.

Foto: Marco Borggreve

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER