Nyhed

Han hører sælsomme lyde i naturen

Hans-Henrik Nordstrøms naturinspirerede værker er ikke tæmmede reservater, men vildtvoksende mysterier. Litteraturen har også sat markant præg på Nordstrøm og introduceret en nysgerrighed ved vokalt udtryk. I dag fylder komponisten 70.

Af Per Rask Madsen

Det er detaljen og den tilsyneladende vilkårlige natur, Hans-Henrik Nordstrøm lader os dykke ned i, når han i værker lader vinden suse, bladene på skovbunden pusle og en udefinerbar mystik træde frem. Nordstrøms nordiske ophav og mange rejser til norrøne lande præger hans kompositioner forskelligt, nogle gange som en abstrakt, kunstig form uden menneskelig retorik, andetsteds mere dramatiseret og besjælet. Men altid med fokus på detaljearbejdet og i mindre grad på at råbe med plakatagtige slogans.

Man bliver ikke overrasket over, at Nordstrøm bor ude i en skov på Midtsjælland langt væk fra storbyens puls. Her er der ro til at tage luppen for øret og arbejde livet i noderne. Komponistkollegaen Ole Buck, der ligeledes har bosat sig på landet, maler med udstrakte, rolige zen-flader. Nordstrøm gør det modsatte i sin mere rastløse kunst: I Joyce-værket ‘Riverrun’ er vi ovre i det pointilistiske med “melodier”, der skifter mellem klangfarver, changerende prismer og udsagn via gestus; i værket ‘In The Woods’ er landskabet omskifteligt og konfliktfyldt som en kamp mellem arterne.

Han søger væk fra dur/mol og forudsigelige skabeloner og inviterer det virkelige livs “kaos” ind i partituret. Bladene på træernes hvislen har ikke en melodi, men er genkendelig på anden måde.

I de senere år har forfattere som Tranströmer, Lorca og Joyce spillet en vigtig rolle for Nordstrøm, nu også som afsæt til at komponere for stemmer. Det har ført ham lidt væk fra abstraktion og over i et andet nærvær og en inderlighed. Men det er stadig med insisteren på filigranarbejdet og meget lidt på at råbe sit budskab ud.

Vejen til at blive komponist skete ad en omvej. Nordstrøm studerede som basunist på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, men fandt sig ikke helt til rette i studiemiljøet og fik arbejde som skibsbygger hos B&W. Først som 41-årig trådte han frem som komponist og to år efter med debut i komponistforeningen DUT. Fra 1993 har han sammen med sin hustru Anne Kristine Smith arrangeret den sydsjællandske musikfestival ‘Suså’, der helliger sig den ny musik.

Komponistarbejdet har Nordstrøm koncentreret sig om på fuld tid i et kvart århundrede og viser ingen tegn på at skære ned for energiniveauet eller sin insisteren på at følge sine egne impulser snarere end modeluner og smarte tricks.

Læs også: Nordstrøms gavmilde poesi | Pladeanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER