Nyhed

Holten og Schønwandt slutter med manér

Et højdepunkt i dansk operahistorie er samarbejdet mellem Kasper Holten som operachef og Michael Schønwandt som musikchef på Den Kongelige Opera. Deres sidste og tiende sæson blev i dag præsenteret ved et møde i Operaen, og her var – trods en lille nedgang i billetsalget i forhold til foregående sæson – højt humør. Der er udsigt til et både lovende operaprogram og koncertprogram med de stærkeste kræfter herhjemme og gæster i international klasse.

Holten indledte med at beklage, at publikum næste sæson må undvære en egen barokproduktion. Til gengæld er der blandt gæstespillene Den Ny Opera, som besøger huset med Händels ‘Xerxes’ med specialensemblet Barokksolisterne i orkestergraven. Forestillingen spiller dog kun sølle to aftener.

Operasæsonen åbner med verdenspremieren på Poul Ruders’ ‘Dancer in the dark’, som Holten beskriver som “en tæt, sort espresso af en opera” med sin dystre handling og sin varighed på blot fem kvarter. Ruders har komponeret kæmpe orkesterværker og hans tidligere operaer er ligeledes ekspansive og teknisk vanskelige for især sangerne. Man kan håbe, at Ruders’ dyre lærepenge kaster noget af sig, når han sætter sopranen Ylva Kihlberg i hovedrollen som Selma, der skal være på scenen uafbrudt i operaens samtlige 75 minutter. Den Kgl. Operas netop aftrådte operadramaturg, Henrik Engelbrecht, er manden bag librettoen. Han fortæller, at “den tragiske historie er destilleret ind til den centrale figur Selma og hende univers; sønnen med den frygtelige øjensygdom, som skal behandles, hvis han ikke skal blive blind – arbejdet på fabrikken, som Selma dagdrømmer sig væk fra ind i musicalens verden, og endelig den uundgåelige slutning med henrettelsen”.

Omsider kan danskerne for første gang opleve gyserkomponisten Alban Bergs ‘Lulu’ på Det Kgl. Teater. Der er endda tale om en verdenspremiere på en revideret udgave af denne operas 3. akt, der forelå ufuldendt ved komponistens død i 1935. Man har gudskelov engageret Michael Boder, som dirigerede Bergs første opera ‘Wozzeck’ på Det Kgl. i en fremragende opsætning i sæsonen 08/09. Sine Bundgaard og Gisele Stille alternerer i det dramatiske koloratur-hovedparti, som er noget af en prøvelse for en sopran. Susanne Elmark har flere gange sunget Lulu, men Det Kgl. har valgt at benytte sangere fra det faste solistensemble.

Den rent sceniske side af repremieren på ‘Tristan og Isolde’ kunne man godt undvære. Det er et værk, som notorisk volder instruktøren problemer. Den musikalske opførelse var helt i top, hvorimod iscenesættelsen var for grå, forlangte et indgående kendskab til værket, og produktionen var for detaljeret i personinstruktionen til den store teaterscene.

Mozart må man kigge forgæves efter i næste sæson. Holten medgav, at netop Mozart ikke havde været den komponist, Det Kgl. Teater havde lykkedes bedst med i det seneste årti. Sandt nok, men til gengæld fik vi en højkarat ‘Ring’ og meget andet. Holten/Schønwandt slutter deres makkerskab af med en opera, der har været bebudet og gemt væk flere gange. Men nu kommer Strauss’ grumme historie ‘Die Frau ohne Schatten’ (Kvinden uden skygge) endelig. Om librettoen udtalte Holten, at “Hoffmannsthal må have spist noget mærkeligt, da han skrev teksten”.

Puccini-fans bliver i den grad tilgodeset med ‘Madame Butterfly’, ‘La Bohème’ og ‘Turandot’ og et gæstespil med ‘Manon Lescaut’. ‘Butterfly’ iscenesættes af Stephen Langridge, der i den senere tid har imponeret med sin ‘The Minotaur’ på Covent Garden (også udgivet på dvd). ‘Boheme’ og ‘Turandot’ er gamle kendinge af Mikael Melbye.

I øjeblikket er Den Kgl. Operas mørke herrestemmer særligt stærke, hvorfor det giver ekstra god mening at sætte ‘Boris Godunov’ på programmet. Johan Reuter skal løfte rollen som den samvittighedstyngede zar.

Fransk opera har ikke været prioriteret så højt på Den Kgl. Opera i Holtens tid, hvilket der ændres på i 2010/11 med Gounods ‘Romeo og Julie’ i en opsætning af skandaleinstruktøren Olivier Py, der angiveligt skulle opføre sig pænt i denne forestilling.

Det er lykkedes at skaffe internationalt efterspurgte gæster som sangerne Anna Netrebko og Antonello Palombi, dirigenterne Jukka-Pekka Saraste og Bertrand de Billy, instruktøren Stefan Herheim, violinisterne Pinchas Zukerman og Dmitry Sitkovetsky.

Michael Schønwandt sidste opgave som chefdirigent for Det Kgl. Kapel bliver den 14. april 2011 i DR Byen med Hans Abrahamsens ‘Nacht und trompeten’ og Mahlers 2. Symfoni.

Efter et års pause med operaproduktioner tages Takkelloftet igen i brug. Ud over kammerkoncerter med musikere fra Det Kgl. Kapel spilles også Peter Bruuns opera for børn ‘Narcissus og Ekko’ af Den Jyske Opera og Figura Ensemble.

Foto: Thomas Nørdam Andersen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER