Nyhed

»Hun havde et andet setup inde i sit hoved«

Odense Symfoniorkester valgte at stoppe samarbejdet med den hollandske instruktør Annechien Koerselman mindre end tre uger før den stort anlagte opførelse af deres ‘Ring-cyklus’.

Af Nikolaj Skinhøj

For Odense Symfoniorkesters musikchef, Finn Schumacker, var problemet, at Annechien Koerselman kom fra en anden arbejdskultur, og at hun svært ved at tage ledelsesopgaven på sig.

Her er Finn Schumackers version:

Ifølge Annechien Koerselman undlod ledelsen at styre projektet, og I bakkede heller ikke op om hendes kunstneriske koncept, da to af sangerne ikke ville være med på det. Kan du genkende det?
»Det må jeg afvise blankt. Vi havde en dialog, og Annechien var inde over planlægningen allerede fra august 2017. Så der var ikke noget, der burde komme som en overraskelse. Hun fortalte, at hun havde problemer med sangerne, men hun bad mig ikke om at gå ind i det, så det var klart min opfattelse, at det var en kunstnerisk ting, der kunne løses på scenen«.

Er det korrekt at Annechien Koerselman skrev en række mails til dig om de problemer, hun løb ind i undervejs?
»Vi kunne konstatere, at hun er vant til en anden arbejdskultur, så gennem et længere stykke tid havde vi en dialog, om hvordan vi fik vores tekniske hold til at arbejde optimalt. Jeg forklarede, hvilke ressourcer hun kunne trække på, og det var min oplevelse, at det havde hun det svært med, og derfor kom holdet ikke op at spille og præstere det, som de kan, og som er nødvendigt, hvis man skal sætte ‘Ringen’ op under den planlægning, vi havde lagt. Hun havde et andet setup inde i sit hoved. Det prøvede vi, at hjælpe hende med så godt vi kunne, men folk var hyret ind til de her opgaver. Hun havde svært ved at tage ledelsesopgaven på sig«.

Hvorfor var det nødvendigt at sende en mail ud to en halv uge inde i prøveforløbet, hvor I informerede sangerne om, at det var en scenisk opførelse?
»Vi havde fra start gjort klart, at sangerne var engageret til en scenisk opførelse, men det kan godt være, at nogen af dem ikke troede, at det ville være så omfattende en scenisk opsætning, som Annechien havde en ambition om«.

Sendte I en mail ud?
»Vi sendte en mail ud, hvor vi opfordrede alle sangerne til at være opmærksomme på Annechiens forventninger, til hvad der skulle foregå på scenen. Igen et udslag af, at Annechien havde nogle forventninger til sangerne, hvor vi kunne mærke, at der var noget modstand, og derfor appellerede jeg til sangerne, om at samarbejde så godt de overhovedet kunne«.

Da I holdt et møde om problemerne, så fyrede du hende uden noget varsel. Kan du genkende det?
»Det må stå for hendes regning. Med de snakke vi havde haft, vidste hun godt, at vi havde nogle udfordringer, som jeg havde bedt hende om at tage hånd om. At være instruktør for et stort team af teknisk personale og sangere, det er en ledelsesopgave. Til sidste måtte jeg, som den øverst ansvarlige, konstatere, at vi ikke fik de resultater på scenen, vi havde brug for, fordi hun ønskede at arbejde på en helt anden måde end både teknikere og sangere, og når vi ikke kom frem ifølge planen, så måtte jeg gøre noget. Og det var at skifte hende ud med en, som kunne få resultaterne frem«.

Læs også: »Der var intet planlagt på forhånd« | Interview Annechien Koerselman

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER