Nyhed

Kina forbyder opførelse af Mozarts Requiem

Klassiske musikere og tourledere udtaler til avisen The Daily Telegraph, at en række vigtige koncerter er blevet berørt i forbindelse med den politiske kontrol over kultur og kristendom i Kina. Blandt de berørte finder man Academy of Ancient Music, som er et af Englands førende orkestre, og en række vokalensembler, som var inviteret til at synge Händels ‘Messias’ ved Beijings internationale musikfestival i oktober. Koncerten blev afholdt men for lukkede døre.
Det italienske ensemble Sinfonica Orchestra di Roma har valgt, at aflyse deres planer om at opføre Mozarts Requiem for, at mindes ofrene for jordskælvet i Sichuan-provinsen. Mozarts religiøse værk er nu udskiftet med en række mindre verdslige værker.
Mindst én anden opførelse af ‘Messias’ er blevet aflyst og Verdis ’Requiem’ er truet af aflysning. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det kinesiske kulturministerium, men de afviser, at der er nedskrevne regler, som forbyder opførelse af vestlig, religiøs musik. En talsmand udtaler at det gennem en årrække har været fast politik at mindre korværker kunne tillades hvis de indgik i et større klassisk koncertprogram. Indtil for nylig har det dog virket som om at regeringen af lempet på den strenge musikpolitik. Tidligere i år opførte det kinesiske filharmoniske orkester Mozarts Requiem for paven i Rom, i et kinesisk forsøg at vinde Vatikanets diplomatiske anerkendelse. Det menes, at den kinesiske topledelse er splittet i holdningen til vestlig kultur generelt, og at der er en fløj, der frygter, at den fremmede indflydelse kan være en trussel mod det Kommunistiske Parti.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER