Nyhed
Mere talent, mindre kendis
16. marts 2012
16. marts 2012
Tivoli Festivals program ligger klar. Prisniveauet på de dyre billetter er skruet ned til fordel for at præsentere endnu flere talenter og ”morgendagens stjerner”. Til gengæld er der mindre kendis-faktor i år.
I alt 83 koncerter spilles der i løbet af festivalen, mange af dem er gratis, hvis man har et Tivoli-årskort. Igen i år gøres en stor indsats for vækstlaget i musiklivet med en lang række koncerter af amatørensembler- og orkestre.
Tivolis musikchef, Henrik Engelbrecht, er en stor operaelsker og var Kasper Holtens højre hånd i et årti på Den Kgl. Opera. Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at Tivoli Festival præsenterer to koncertante operaopførelser denne sommer: Bizets ’Perlefiskerne’ og ’Fete Galante’ (1931) af danske Poul Schierbeck. Fordelen ved at opføre Bizets opera koncertant er ifølge musikchefen, at:
“Så slipper man for at opleve en ret stupid historie på scenen. Jeg forstår godt, hvorfor ‘Perlefiskerne’ ikke bliver spillet så meget, men musikken i den er virkelig verdensklasse. Vi kan opføre de operaer, som Det Kgl. Teater og Den Jyske Opera ikke tager og måske så komplettere det danske operamusikliv. Det er noget, vi også kommer til at gøre i de kommende år.”
Det er ikke nyt for Tivoli at opføre opera i koncertante udgaver: “Det var for mig i 1980’erne et højdepunkt på hele året, når Tivoli lavede en koncertopførelse. Renato Bruson var tit barytonstjernen, som det hele var bygget op omkring, og Marcello Viotti dirigerede. Der har altså været en tradition, men den har ligget stille i nogle år. Det vil jeg gerne lave om på, og det er så lykkedes med ‘Perlefiskerne’ og ‘Fete Galante'”.
Hvad er baggrunden for, at I vil opføre et ukendt værk som sidstnævnte?
“Pladeselskabet Dacapo skulle cd-indspille det, og så snakkede jeg med dem, om de havde tænkt sig at lave en opførelse. Det havde de ikke, så jeg inviterede dem ind i Tivoli, hvilket Dacapo og DR SymfoniOrkestret var meget positive over for.”
Hvorfor skal man tage ind og høre ‘Fete Galante’?
“Så mange dansk operaer findes der heller ikke, og det er måske meget godt at høre, hvad der gemmer sig bag ukendte titler – jeg har heller ikke selv hørt den. Schierbecks musik er meget farverig, den er fra 1931, så det er sådan i sen-Carl Nielsen-perioden, altså et tidspunkt i dansk musikliv, hvor Nielsen havde domineret i rigtig lang tid. Schierbeck er fest og farver, som titlen siger.”
Blandt de gæstende topnavne finder man tenorerne Joseph Calleja og Lawrence Brownlee (billedet), violinisten Julia Fischer og pianisterne András Schiff og Ingrid Fliter. Kunstnere på højeste kunstneriske niveau, men ikke så kendte som publikumsfavoritterne Renée Fleming, Jonas Kaufmann og Roberto Alagna, der gæstede Tivoli Festival sidste år. De kommer ikke denne sommer.
Hvordan er Tivoli Festivals økonomi i år?
“Den er anderledes skruet sammen, fordi vi tog et valg efter sidste år, hvor vi havde nogle ret høje billetpriser til nogle koncerter, og det havde den kedelige sideeffekt, at der ikke var udsolgt. Og jeg synes, det er meget sjovere at have en sal med en masse glade mennesker – det kan man gøre ved at sænke billetpriserne og gøre det til de samme penge – fremfor at sælge færre billetter til højere priser. Sidste år kostede den dyreste billet 1250 kr., den højeste billetpris i år er 750 kr. Det er utrolig vigtigt at signalere, at vi forstår godt, at der er krise, at vores publikum ikke har uanede midler til rådighed til at gå til koncert i Tivoli. Der var mange, der kom til mig sidste år og sagde, at “vi har lyst til at komme til 30 koncerter, men vi har kun råd til 10″.”
Tivoli Festival løber fra 1. maj til 31. august.
Tekst: Per Rask Madsen; foto: Dario Acosta
FLERE NYHEDER