Nyhed

Musikere hører bedre

Det er ikke ren arrogance, hvis en professionel musiker hævder at høre bedre end de fleste. Ved forskermødet Neuroscience 2009 i Chicago fastslår flere studier, at musikalsk træning forbedrer hørelsen. Seriøse musikere er bedre til at opfatte og huske lyde, konkluderer Society for Neuroscience. Ikke fordi at musikeres ører fysisk set er bedre, men fordi musikerne træner deres hjerner til at blive eksperter i at lytte.
Lyd kommer ind igennem ørerne og bevæger sig derefter igennem nervesystemet og bliver fortolket af hjernen. “Det betyder, at din hørelse kan ændre, selv hvis dine ører ikke gør”, siger Nina Kraus fra Northwestern University og tilføjer: “Din hørelse bliver justeret af dine erfaringer med lyd gennem dit hele liv”.

Et andet forskningsresultat ved samme konference peger på, at musikalsk træning kan have en positiv effektiv på børn, der døjer med sprogproblemer såsom ordblindhed. “Disse børn synes at være svækket i netop de felter, som musikere er fremragende i”, siger neurologen Dana Strait, som selv har spillet obo og klaver i mange år. Forskeren lod nogle musikere og ikke-musikere tage den samme høretest, hvor musikerne var hurtigere, mere nøjagtige og kunne koncentrere sig i længere tid. Ordblinde og børn med beslægtede problemer har generelt svært ved denne slags tests. “Det er som om hjernen er bedre til at være opmærksom på lyd og bedre til at uddrage mening af lyd”, slutter Dana Strait.

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER