Nyhed

Næste års Sonning-vinder offentliggjort

Modtager af den eftertragtede Léonie Sonnings Musikpris på 600.000 kr. bliver i 2011 finnen Kaija Saariaho. Den 57-årige komponists værker er i flere år blevet spillet af de fleste berømte orkestre, ensembler og operahuse. I de senere år har værker for større besætninger optaget hende mere og mere. Hendes opera ‘L’amour de loin’ blev uropført ved Salzburg Festspillene i 2000. Samme år blev hun overrakt Nordisk Råds Musikpris, i hvilken anledning hun i et interview udtalte: “Jeg har en stærk finsk og nordisk identitet […] Min musik får rigelig anerkendelse i verden, men underligt nok ikke så meget i de nordiske lande, så på den baggrund er jeg virkelig glad for Nordisk Råds Musikpris”.

Saariaho har boet i Paris siden 1982 og er påvirket af den franske spektralmusik, der på baggrund af en såkaldt spektralanalyse anvender klangen som et strukturerende element. Hendes musik er sensuel og dragende i sin ofte mystiske atmosfære. Og hun er en af de få avantgardekomponister, der har fået adgang til parnasset. Hun kritiserede selv den modernisme, hun delvist tog afsæt i og insisterede på at lade god smag diktere, hvad man kunne komponere – i stedet for at undlade puls, tonal harmonik og melodier.

Komponister der gennem tiden har modtaget Sonning-prisen: Stravinskij, Lutoslawski, Britten, Sjostakovitj, Messiaen, Boulez, Ligeti, Nørgård, Gubaidulina, Kurtág og Pärt.

Léonie Sonnings Musikpris 2011
Overrækkes til Kaija Saariaho ved en koncert med DR SymfoniOrkestret 5. maj 2011 i Koncerthuset.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER