Nyhed

Nekrolog: Hans Werner Henze

Tysklands førende komponist efter Anden Verdenskrig døde lørdag 86 år gammel. Hans Werner Henze levede hovedparten af sit liv i Italien efter en traumatisk opvækst i sit nazistiske hjemland. Hans far blev nazist, sønnen var tvunget til at melde sig ind i Hitler Jugend og var i en kort periode taget til fange af briterne. Efter krigen og resten af sit liv var Hans Werner Henze erklæret kommunist, ofte afspejlet i hans musik. Det politiske kommer fx til udtryk i et rekviem til Che Guevara, i 6. Symfoni inspireret af ophold på Cuba og i ’El Cimarrón’ om en bortløben negerslave.

De store komponistidoler var i starten Stravinskij, Bartók og Hindemith, og flygtigt interesserede han sig for tolvtoneteknik. Gennem karrieren havde han et pragmatisk forhold til æstetik og kompositionsteknik – i modsætning til kollegerne Stockhausen og Boulez, som blev hans ærkefjender.

Henze kunne sagtens komponere kradse klange og atonale linjer, men kun for at vende tilbage til en tonal kontekst. Han ønskede et emotionelt indhold i sin musik, og det kunne han især udfolde i musikdramatikken. Det blev til ikke færre end 20 operaer, hvoraf hans ’Die Bassariden’ blev opført ved Salzburg Festspillene i 1966. Hans Werner Henze adskiller sig også fra sine fjender i avantgarderækkerne ved at foretrække at komponere for de etablerede orkester- og ensembletyper. Produktiv var han også med 10 symfonier og 12 balletter i værksamlingen.

Hans Werner Henze var en af de mest opførte tyske komponister i hjemlandet, selvom skammen over sin fortid fik ham til at emigrere til Italien. I USA har han også været afholdt, 5. Symfoni blev bestilt af New York Filharmonikerne og uropført af Leonard Bernstein. I Danmark hører man sjældent Henze-toner, Den Kgl. Opera opførte dog ‘El Cimarrón’ i 2009, men Henze har været med til at bære danske Hans Abrahamsens ’Nacht und Trompeten’ frem, da han dirigerede uropførelsen med Berliner Filharmonikerne.
prm

Hør instrumentalt uddrag fra ‘Solitude Boulevard’

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER