Nyhed

New York Filharmonikerne igen til kommunistisk land

Sidste år tog USA et skridt til at nedbryde den tykke is mellem USA og Nordkorea, som har varet i over et halvt århundrede. The New York Philharmonic, et af USA’s topsymfoniorkestre, tog til den nordkoreanske hovedstad Pyongyang, og blev budt velkommen med fest og dans, før orkestret selv spillede koncert med musik af både amerikanske, europæiske og nordkoreanske komponister.

Nu forlyder det at NY Filharmonikerne sandsynligvis har udsigt til koncerter i et andet kommunistisk land: Cuba. Invitationen kommer fra Cubas kulturministerium, og handlingen ses som et forsøg på “kulturelt diplomati”. Gennemføres koncerterne vil de være blandt de mest højprofilerede kulturudvekslinger med Fidel Castros Cuba.

For ti år siden havde et andet amerikansk orkester, The Milwaukee Symphony Orchestra, succes med at turnere på Cuba. At få en aftale med de ombejlede NY Filharmonikere vil dog tiltrække opmærksomhed i en hel anden målestok.

De symfoniske kulturudvekslinger er ikke af nyere dato: Helt tilbage til 1956 drog et større nordamerikansk symfoniorkester til Sovjet, og i 1973 fik Kina besøg af Philadelphia Orchestra.

NY Filharmonikerne er positive over for muligheden for koncertbesøg i Cuba, men orkesterchef Zarin Mehta noterer sig, at man egentlig ikke har set væsentlige ændringer i forholdet mellem USA og Nordkorea efter sidste års besøg.

Men han blev selv personligt rørt af musikkens indtryk på publikummet, der bl.a. talte nordkoreanske officerer og embedspersoner fra staten:
“Her har du alle disse folk, der er blevet lært, at amerikanerne er Djævlen selv. Du skulle have set deres stoiske og uanfægtede ansigtsudtryk ændre sig, da vi spillede et koreansk stykke. Flere af dem græd”, siger Zarin Mehta til AP.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER