Nyhed
Ny kulturminister udpeget
6. oktober 2011
6. oktober 2011
En af de store overraskelser af ministerudnævnelser kom på kulturministerposten med valget af Uffe Elbæk (R). Med erfaring fra alt fra OutGames (homo-OL) til Kaospilotuddannelsen har Elbæk bevist, at han gerne går nye veje. For den klassiske musik tegner valget af Elbæk dog ikke godt.
Han er hverken et hardcore politisk dyr eller særlig elitær. Men han elsker ballet og fodbold. 57-årige Uffe Elbæk blev i mandags præsenteret som ny chef for Kulturministeriet. Han overtager posten fra Per Stig Møller, og den nye mand i chefstolen ved tilsyneladende allerede godt, hvor han vil sætte sine fingeraftryk på kulturpolitikken.
Under valgkampen slog den nye kulturminister på tromme for, at der er brug for en slags kulturens Marshall-plan. I sit forslag lancerede han en række konkrete anbefalinger og initiativer, der ifølge ham vil rette op på skævhederne i det danske kulturliv.
”Vores økonomiske situation gør det ikke muligt blot at udskrive en stor check til kulturlivet, men tvinger os til en tiltrængt prioritering, som gør op med det, vi plejer at gøre,” skriver Uffe Elbæk i sit kulturmanifest.
Omprioriteringen lader i første omgang til at ramme den klassiske musik, der i dag får omkring dobbelt så mange penge som den rytmiske. Elbæk ser gerne, at støtten fordeles mere ligeligt.
Marshall-planen lægger også op til, at Gamle Scene på Det Kgl. Teater opgives og at Den Kgl. Ballet slås sammen med Den Kgl. Opera på Holmen. Samtidig skal antallet af symfoniorkestre reduceres, kirkemusikken have mindre støtte, og FM-båndet sløjfes.
I et interview med Politiken beroliger Elbæk dog symfoniorkestrene for en stund.
”De kan godt sove trygt. For det skal diskuteres grundigt. Jeg skal først nu til at lære de andre kulturordførere at kende, og kulturpolitikken bliver et bredt samarbejde. Men jeg fastholder, at jeg mener, at det er et demokratisk problem, at den musikgenre, der tiltrækker flest mennesker, får færrest penge.”
Foto: PR
FLERE NYHEDER