Nyhed

Operapremiere:
Mozart i publikums vold

Med premieren på ‘Così fan tutte’ 4. feb. kaster Den Jyske Opera sig ud i et nyt koncept: Demokratisk opera. Idéen er, at publikum beslutter, hvad der skal ske på scenen.

Af Malene Wichmann

Når publikum kommer ind i salen til Den Jyske Operas ‘Così fan tutte’, bliver de straks stillet overfor et valg: vil de se en klassisk eller en moderne version af Mozarts opera?
Bag scenen står sangerne klar til at imødekomme resultatet af publikums-afstemningen på få minutter.
»Det bliver en udfordring. Det tager lang tid at iføre sig et 1700-tals-kostume med paryk og corsage der skal snøres, og vi har ikke noget stort hold bag scenen. Vi har selvfølgelig lavet lister over, hvem der skal gøre hvad, men det bliver stadig spændende at se, hvordan det kommer til at fungere i praksis«, siger instruktør Elisabeth Linton.
Konceptet hedder ‘demokratisk opera’, og er operachef Annilese Miskimmons idé. Elisabeth Linton og resten af holdet overvejede længe, hvilke to udgaver af operaen publikum skulle have at vælge imellem. En 1950’er-version var oppe at vende, men de endte med en nutidsversion og en udgave, der udspiller sig på Mozarts tid.
»Jeg tror, at nutidsmennesket og mennesket fra Mozarts tid minder meget om hinanden. Syndsbegrebet bliver først opfundet senere. I 1700-tallet var folk friere i deres relation til hinanden og i deres måde at elske på«, siger Elisabeth Linton.

Sandhed eller konsekvens
‘Così fan tutte’ handler om de unge søstre Dorabella og Fiordiligi, deres kærester Guglielmo og Ferrando, og den ældre Don Alfonso, der overtaler de unge mænd til at sætte kærligheden på prøve.
Guglielmo og Ferrando drager bort og vender tilbage i forklædning med det mål at forføre søstrene. Det lykkes også til sidst, og det viser sig, at de vælger hinandens kærester. Svindelnummeret afsløres, og i enhver opførelse af operaen er det store spørgsmål, hvordan det hele skal ende.
Vender de tilbage til de forhold, de havde i operaens begyndelse? Ender de overhovedet som par? Eller går de fra hinanden?
Det er en tvetydig opera, og det bliver også sat i spil, når publikum i pausen bliver stillet overfor aftenens valg nr. 2: hvilken vej skal de unge par vælge – sandhed eller konsekvens?
Hvad henholdsvis sandhed og konsekvens indbefatter, vil Elisabeth Linton ikke afsløre. Men hendes fortolkning af operaens temaer vil hun gerne tale om. ‘Così fan tutte’s undertitel er ‘skole for unge elskende’, og det er nøglen til værket, mener instruktøren.
»Don Alfonso ønsker ikke at pege fingre af pigerne. Det handler mere om at vise, at alt ikke er sort og hvidt. De unge mennesker tror, at de har fundet deres livs kærlighed, men det kan man jo ikke vide. Det kan godt være, at man forelsker sig igen senere. Nogen gange sker det, at man svigter, må tilgive og kan elske igen«, siger hun.

Vi er sammen om det
De to forskellige versioner byder på forskellige kostumer og rekvisitter og ændringer i scenografien. Hvor de fægter i den ene version, spiller de tennis i den anden. Men temaerne er de samme, og en anden pointe for Elisabeth Linton er, at mennesket ikke har forandret sig så meget siden 1700-tallet. I store træk er vi de samme.
Konceptet ‘demokratisk opera’ har for instruktøren været en bunden opgave – men en spændende én af slagsen.
»Vi bliver nødt til at udfordre og videreudvikle vores genre, og man ser mere og mere af det interaktive. Folk vil gerne være med«, siger hun.
»Samtidig understreger idéen teatrets og operaens kæmpe force: at det sker nu og her. Med demokratisk opera vil vi gerne understrege, at vi er sammen om det her, og jeg håber og ønsker, at vi kommer til at mærke, hvordan scene og sal er ét«.

Così fan tutte live
– Den Jyske Operas ‘Così fan tutte’ har premiere i Musikhuset Aarhus d. 4. februar. Efterfølgende tager operaen på turné til Odense, Vejle, Kolding, Haderslev, Sønderborg, Herning, Aalborg, Albertslund, København og Hillerød.

Foto: Kåre Viemose

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER