Nyhed

Pingvin eller pang?

Koncerter med klassisk musik er som regel holdt helt traditionelle, også hvad angår tøjet. Det siger næsten sig selv. Men behøver kunstnerne overhovedet være klassisk klædt, bare fordi musikken er det?

Det er bloggeren Anne Midgette fra Washington Post, der i sin blog på avisens hjemmeside stiller spørgsmålet. Baggrunden er en bornert anmeldelse af Mark Swed i Los Angeles Times. Miseren kommer sig af pianisten Yuja Wang (foto), hvis opsigtvækkende koncerttøj er faldet anmelderen for brystet. Hendes koncert i Hollywood Bowl den 3. august giver Swed blandt andet disse ord med på vejen:

”Hendes påklædning tirsdag var så kort og stramtsiddende, at hvis der havde været en smule mindre af det, ville koncertstedet have været nødt til at afvise musikelskere under 18 år uden følgeskab af en voksen.”

Men som Midgette skriver, er det så overhovedet nødvendigt, at anmelderne giver sig til at vurdere kunstnernes gevandter? De har jo for så vidt ingen direkte indflydelse på lyden, der bliver sendt af sted fra scenekanten. I øjeblikket synes svaret at være ja. Tøjet bliver ofte taget med i anmeldernes overvejelser. Også herhjemme, hvor aviserne gerne bruger spalteplads på dirigenternes hårpragt eller lidt for flagrende reverser.

Og der er nok at tage stilling til for anmelderne, for det lader til, at den klassiske musikscene i øjeblikket tager smag af andre genrer. Det handler om image og selviscenesættelse. Lige dér virker de klassiske musikere med deres ofte tilknappede og dybt koncentrerede ydrer lidt døde i sværen. Især hvis man sammenligner dem med deres livligere rock- og popkolleger. For de klassiske musikere kan påklædningen derfor være en smutvej til at vise lidt ekstra personlighed. Og for de kvindelige musikere samtidig en vej, der ligger ret åben. Kvinderne er nemlig ikke i samme grad som deres mandlige kolleger underlagt en stram koncertuniform.

Alligevel har både Yuja Wang’s outfit og Mark Swed’s kommentarer vakt en del opmærksomhed i den klassiske musikverden. Og det til trods for, at Wang endnu ikke har fundet samme kødkostume frem som hendes jævnaldrende popkollega, Lady Gaga.

Foto: Felix Broede/DG

Læs hele bloggen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER