Nyhed

Sibelius’ ufuldendte i laboratoriet

Den hellige gral i finsk klassisk musik, Sibelius’ ufuldendte og forsvundne 8. Symfoni, er blevet underkastet et forsøg. I forsøget spiller Helsinki Filharmonikerne (HPO) for første gang forskellige af Sibelius’ skitser til, hvad finske forskere mener kan have været det forsvundne værk.

Det finske dagblad Helsingin Sanomat, som har arrangeret opførelsen for sine læsere i samarbejde med HPO, har kigget den førende Sibelius-forsker Timo Virtanen over skulderen. Virtanen er hovedredaktør på forskningsprojektet Jean Sibelius Works (JSW), under Det Finske Nationalbibliotek, og bestyrer komponistens musikalske bo med det formål at publicere alt, hvad Sibelius har skrevet.

Under arbejdet med at kortlægge hans samlede værker er der dukket et massivt korpus af ubetitlede skitser op. Det meste af de 800 siders materiale daterer sig fra den 10-årige periode, hvor Sibelius skulle have komponeret på det myteomspundne værk. Af de mange sider har Virtanen udvalgt nogle af de udkast, der mest sandsynligt har været skitser til den 8. Symfoni, som Sibelius selv hævdede at have brændt.

Gralen er måske ikke kommet for dagens lys. Men processen i eksperimentet, hvor musikken bevæger sig fra fragmenter i nodeark til uropførelse, kaster værdifuldt lys over, hvad der egentligt rørte sig i Sibelius’ musikalske sind i hans sidste år, udtaler orkestrets pressechef Marianna Kankare-Loikkanen.

Under laboratoriekoncerten fik chefdirigent John Storgårds kuldegysninger af bar genkendelse over mønstrene i kompositionerne. Musikken stritter i vildt forskellige retninger og vækker en nysgerrighed over, hvordan en færdig udgave kunne have lydt, fortæller Storgårds til Helsingin Sanomat.

Michael Kjærgaard

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER