Nyhed
Sonningpris til manden der gjorde gamben cool
22. maj 2012
22. maj 2012
Af Malene Wichmann
I dag kender vi gamben, ligesom vi kender barokfløjterne og violinisternes ’gammeldags’ barokbuer og tarmstrenge. Vi har vænnet os til at høre tidlig musik spillet på periodens instrumenter – som fx danske Concerto Copenhagen gør. Men sådan har det ikke altid været. Den tidlige musik var ikke blevet genopdaget, hvis ikke det var for mænd som den catalanske gambevirtuos og tidlig musik-superstar Jordi Savall.
På livslang skattejagt
Jordi Savall er årgang 1941, født i Barcelona. Han studerede cello, men kastede sig snart over gamben og begyndte sin livslange skattejagt på ukendt musik fra middelalderen, renæssancen og barokken.
Savalls musikalske virke tager udgangspunkt i ensemblerne Hespérion XXI, Capella Reial de Catalunya og Le Concert des Nations, som han alle har dannet i løbet af 70’erne og 80’erne, men han samarbejder også med talrige andre musikere. Hans arbejde har ikke blot en imponerende udstrækning henover århundrederne, han krydser også musikalske landegrænser, og det i stor stil. ’El Nuevo Mundo’ hedder én af de nyere skiver blandt Jordi Savalls mere end 160 udgivelser. Her er han taget på opdagelsesrejse i den latinamerikanske musik fra de spanske conquistadorers tid sammen med både sine egne vante musikkammerater og et væld af gæstemusikere. Gamber og harper møder trommer, håndklap og latinamerikanske folkemusikinstrumenter i et farverigt miks af ellers absolut ukendt musik: Én cd blandt utallige bud på historien om Savalls musikalske eventyrlyst.
Priskoncert med musikfortælling
Lyst til eventyr har Jordi Savall på mange fronter. Han er også selv en garvet eventyrfortæller, og han er bl.a. kendt for sin store musikalske fortælling om ’Jerusalem’ hvor medvirkende fra mange forskellige lande fortæller Jerusalems historie i musik. Dén side af Savall bliver der også mulighed for at stifte bekendtskab med i København. Således byder priskoncerten d. 31. maj blandt andet på Savalls musikalske fortælling om ’Orienten og Occidenten’. Her er musik fra Algeriet, Israel, Rhodos, Frankrig, Sofia, Tunesien, Alexandria, Sarajevo, Istanbul, Grækenland og Marokko.
Savall er ikke blot en virtuos gambespiller, solist og dirigent og en dedikeret musikalsk skattejæger. Han har også talent for at bygge bro og for at lade forskellige kulturer mødes i musikken.
Savall live
Léonie Sonnings Musikpris 2012 uddeles ved en koncert med Jordi Savall i Trinitatis Kirke i København d. 31. maj kl. 20.00.
Foto: Teresa Llordés
FLERE NYHEDER