Nyhed

Sparekniven skærer dybt

Michael Schønwandt, der netop er tiltrådt som chefdirigent for den hollandske radios Kammerfilharmonie, er ikke overrasket over den kommende hollandske regerings udspil om at skære en fjerdedel i kulturbudgettet. Han oplever en politisk tendens til at skrue ned for kulturudgifterne over hele Europa.
»Det er klart med den generelt vanskeligere økonomiske situation, at politikeres øjne ofte hurtigt falder på kulturudgifter. Vi har på Det Kgl. Teater oplevet, at tilskuddene til teatret siden Operaens åbning år for år er blevet beskåret, således at den budgetforøgelse, der lå til grund for at kunne drive det nye operahus på et kunstnerisk højt plan, for en stor dels vedkommende er væk«, siger Schønwandt.
»I Italien, som vi jo opfatter som et af den europæiske kulturs centre, er der, siden Silvio Berlusconi kom til, blevet lukket en meget lang række operahuse og symfoniorkestre. Mange italienere, jeg har talt med, siger, at de ikke længere føler sig som borgere i et kulturland«.
Den nye britiske regering har ligeledes sat besparelser på kulturbudgettet på 25 % fra i år, hvilket har skabt dramatiske situationer på Covent Garden. Michael Schønwandt mener dog ikke, at besparelserne bliver lige så dramatiske herhjemme, da der de seneste år er blevet bygget en stribe nye koncertsale og koncerthuse til landsdelsorkestrene.
»Man må gå ud fra, at de ansvarlige politikere vil fastholde disse orkestre og deres udvikling i de kommende år, selvom krisen kradser lige nu. I det store perspektiv kan man jo se, at disse musikalske kraftcentre har en afgørende betydning for formidlingen af den klassiske musik«.

Foto: Milos Szabo/DKT

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER