Nyhed

Teamspirit giver intense koncerter

Trio con Brio gentager sidste års succes med Copenhagen Chamber Music Festival. Konceptet er igen at lade publikum komme tættere på musikerne. Det sker ved, at internationale musikere indgår i konstellationer med danske kolleger og desuden underviser ved mesterkurser, som publikum inviteres til.

Af Per Rask Madsen

Jens Elvekjær, klaversolist og tredjemand i Trio con Brio, har stadig jetlag efter 15 timers flyvetur, da KLASSISK ringer. Svigerfamilien i Sydkorea skulle besøges. Men han er ikke for groggy til at hurtigt at komme op i gear og vise sin begejstring over igen at skulle lave festival. Copenhagen Chamber Music Festival blev født sidste år, og trods et omfattende forarbejde opvejer glæden ved frugterne af arbejdet alt det administrative.
»Det er anden festival i år, den blev utrolig godt modtaget sidste år af både pressen og publikum. Vi fik fantastiske anmeldelser og følte os godt rustet til at sætte anden festival i gang«, siger Jens Elvekjær. »Festivalen har samme form som sidste år, samme koncertsteder, og alle musikerne udgør til sammen et slags team på festivalen. Primært handler det om, at vi spiller sammen og optræder som et festivalteam og præsenterer en masse værker, også nogle som måske normalt ikke spilles, fx fordi de er med større konstellationer end de almindelige kammerbesætninger«.
Jens Elvekjær skelner imellem to forskellige slags festivaltyper: den, hvor koncerterne spilles af sammentømrede ensembler, og den, hvor musikerne spiller sammen på kryds og tværs, uanset hvem de normalt spiller med til daglig. Sidstnævnte type ses ikke ofte i Danmark, men det er den model, som den københavnske festival har valgt. Resultatet gav pote i 2011:
»Publikum synes, det er fantastisk spændende med den dynamik, der opstår. Efter to-tre dage plejer der at være en samlet fornemmelse, hvor også musikerne lever med i hinandens koncerter. Der kommer en utrolig god energi ud til publikum. Det giver en særlig intensitet, at musikerne kommer ud af vante rutiner. Vores musikere er vant til at spille kammermusik på virkelig højt niveau, så de kan godt spille i nye konstellationer. Begge måder at arbejde på har hver sin charme. Når man giver afkald på noget af det gennemarbejdede, sker der noget andet. I Trio con Brio ved vi, hvordan vi reagerer i koncertsituationen, men i nye konstellationer er man endnu mere ude på stolekanten til koncerten – det kan publikum også mærke. Musikken opstår i momentet, alle skal være meget opmærksomme på hinanden, derfor er det vigtigt, at der er en utrolig god stemning, og at det er mennesker, der kan lide at arbejde på denne her måde og er meget aktive og lyttende musikere«.

Hvordan blev festivalen født?
»Vi havde talt om det i en længere årrække, da vi har været til en del koncerter i udlandet, hvor der har været en fantastisk stemning. Med denne festivaltype vil der være mulighed for at tiltrække nogle musikere, der måske ikke ellers ville komme til Danmark. Og ved at musikerne laver masterclasses på konservatoriet, kan man på den måde få så meget ud af det som muligt. Man kan desuden få en endnu mere personlig oplevelse af musikerne ved også at opleve dem give masterclasses. De er gratis og er åbne for publikum«.

26. – 30. sep.
Copenhagen Chamber Music Festival
Oplev:
Festivalen gæstes i år af blandt andre den tyske Fauré Quartett, cellisten Andreas Brantelid, violinisterne Benjamin Schmid og Karen Gomyo samt klarinettisten Olli Leppäniemi.
Steder: Den Sorte Diamant, Konservatoriets Koncertsal, Mogens Dahl Koncertsal og Rundetaarn.

Foto: Nikolaj Lund

Læs mere om Copenhagen Chamber Music Festival 2012

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER