Nyhed

Tyskere er sultne efter dansk musik | Festivaler i efteråret

Dansk musik er i fokus på efterårets Usedomer Musikfestival, hvor det tyske publikum får især Niels W. Gades musik at høre.

I Danmark er det Gade-år, da han i februar ville være fyldt 200, men også Usedomer Musikfestival ved den tysk-polske grænse ud til Østersøen mindes den danske komponist. I blandt andet Berlin og Leipzig har man tidligere på året fejret ham med koncerter. Men den største samlede Gade-fest sker i Usedom, vurderer festivalens dramaturg, Jan Brachmann. Han beskriver Gade som en »opfindsom komponist og dygtig håndværker, der er elegant i sin stemmeføring og form og har en spidsfindig, præ-impressionistisk harmonisans«.

De mange anekdoter omkring Gades succesrige eventyr i Tyskland i midten af 1800-tallet går også rent ind hos tyskerne.
»At han lignede Mozart, at Mendelssohn var så begejstret for ham og endda kyssede ham foran et kæmpe publikum, at Gade deltog som violinist i uropførelser af kammerværker af Schumann – det skaber så mange billeder«, siger Jan Brachmann.

Han regner med, at den danske guldalderkomponist er kendt blandt alle tyskere, der interesserer sig for nordisk musik.
At Gades kompositioner ofte ligger tæt op ad forbillederne Mendelssohn og Schumann, er ingen hemmelighed, men det bekymrer det nutidige publikum sig ikke om, mener Jan Brachmann. Han hører også paralleller til Brahms hos Gade.
»Begge er mestre udi metrisk modulation, af at ændre pulsen uden at ændre taktarten. Og der er ligheder i deres måde at skrive for klaver på – nogle Gade-miniaturer lyder som klaverakkompagnementet i Brahms-sange«.

Ud over at der er dansk musik på festivalprogrammet, så optræder der også en række danske ensembler i Usedom. Blandt andre Christina Bjørkøe, Andreas Brantelid, Ensemble MidtVest og Den Danske Strygekvartet (foto).
Usedomer Musikfestival varer fra 23. september til 14. oktober. Læs mere på www.usedomer-musikfestival.de

Flere festivaler

19. – 23. sept.
Malmö Chamber Music
Festivalchef Håkan Hardenberger trækker på sine kontakter og kan præsentere en imponerende række kunstnere til i alt 14 koncerter, hvor de medvirkende spiller sammen på kryds og tværs ved koncerter med småkryptiske titler som ‘The Scene of the Crime’, ’Testaments’ og ‘Signs, Waves, Heat’.

Oplev: Håkan Hardenberger, Paul Lewis, Baiba Skride, Lauma Skride, Doric String Quartet, Brett Dean, Academy of St Martin in the Field, Armida Quartet, Malmö Symphony Orchestra m.fl.
Steder: Palladium Malmö, Klubb Krinolin, Malmö Live Konserthus og St. Petri kyrka.
www.malmochambermusic.com

28. sept. – 1. okt.
Klassiske dage
Årets festivaltema er ‘Derfra min verden går’, som også er titlen på en koncert med cellist Andreas Brantelid i centrum. Festivalen indeholder ud over koncerter også masterclasses, musikfilm og musikgudstjeneste samt brunch og klassiske toner med et jazztwist.

Oplev: Andreas Brantelid, Den Danske Strygekvartet, Christian Ihle Hadland, Håkan Hardenberger, Janne Thomsen, Sarah Willis m.fl.
Steder: Musikteatret Holstebro, Knudsens sal, Holstebro Musikskole og flere kirker i Holstebro.
www.klassiskedage.dk

Foto: Caroline Bittencourt

Læs også: Rattle bydes velkommen hjem med 10 dages festival

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER