Nyhed

New York Filharmonikerne går usikker fremtid i møde

Orkestret forbereder sig i øjeblikket på de største omvæltninger i årtier. De skal stampe flere hundrede millioner dollars op af jorden til renoveringen af Avery Fisher Hall i Lincoln Centret, hvor filharmonikerne har hjemme. Ombygningen af koncerthuset starter i 2019 og er planlagt til at vare i godt to år, hvor orkestret bliver hjemløse.

Ud over at stå på gaden skal de samtidigt finde en ny musikalsk leder som erstatning for chefdirigenten, Alan Gilbert, fra 2017. Oprindeligt havde Gilbert luftet, at han ville være stolt af at stå i spidsen for orkestret under ombygningen, men han har nu meldt ud, at han ikke ønsker at forlænge sin ansættelse.

Orkestrets bestyrelse vil endnu ikke nævne mulige navne på Gilberts efterfølger, og det skaber et dilemma. På den ene side vil den usikre fremtid på ledelsesfronten besværliggøre finansieringen, fordi investorerne er interesserede i at vide hvem, der skal stå i spidsen for orkestret. Og på den anden side vil det være svært at tiltrække en ny stjernedirigent, så længe den økonomiske fremtid tegner sig usikker.

Finansieringen af projektet bliver i det hele taget op ad bakke, idet orkestrets årsregnskaber har haft sekscifrede røde tal på bundlinjen de sidste ti år, skriver New York Times. Tendensen er den samme for resten af de store amerikanske symfoniorkestre og bunder i, at den nye generation af publikum ikke abonnerer på de faste koncertserier.

Orkestrets nye chef skal altså ikke bare være parat til stille op som problemknuser i forhold til byggeprojektet. Han skal også være den, der udpeger nye veje for at vende den negative publikumstilslutning. Begge udfordringer er en stor mundfuld i sig selv, men samlet stiller de orkestret og deres nye chef overfor de hårdeste odds nogensinde.

Foto: Chris Lee

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER