Nyhed

Mozart-opdagelse kaster vigtigt lys

Mysteriet omkring fem af W.A. Mozarts symfonier er nu opklaret. Hans musikerfar havde samlet dem i ét bind med i alt ni værker, og det viser sig nu, at datoerne for, hvornår disse værker blev færdiggjort, er en anden end hidtil antaget. Mozart havde selv overstreget datoerne på de fem symfonier, så der har været uklarheder omkring tilblivelsen. Det drejer sig om symfonierne nr. 24, 26, 27, 28 og 30. Værkerne er skrevet, da han var henholdsvis 17 og 18 år.
Den britiske forsker John Arthur har siddet med et forstørrelsesglas over originalmanuskripterne i tre dage og kunne for nylig korrigere de forkerte datoer. Opdagelsen udfylder et hul i Mozarts kalender på et tidspunkt, hvor komponisten stadig var ved at finde sin identitet.
Forskeren erkender, at de indtil nu har stolet blindt på schweizeren Franz Gieglings Köchel-version fra 1963. John Arthur har fundet ud af, at de korrekte datoer afviger med lige fra to dage til otte måneder i forhold til de tidligere datogæt. I tilfældet med de fire af symfonierne, der er blevet skudt flere måneder forkert, har komponisten rykket sig betydeligt.
»Det var på den her tid, han var ved at blive den Mozart, vi kender. Mozart var under ny påvirkning hver måned, og dette ændrer fuldstændig biografien for denne periode«, siger John Arthur til The Guardian.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER