Anmeldelse | Anmeldelse

Kalevi Aho: Symfoni nr. 15; Kontrasbaskoncert

Kalevi Aho: Symfoni nr. 15; Kontrasbaskoncert
Lahti Symfoniorkester, dirigenterne Osmo Vänskä, Jaakko Kuusisto & Dima Slobodeniouk.
BIS1866

★★★ ★★★

Hørbart finsk

Finnen Kalevi Aho regnes for en af Nordens førende komponister. Herhjemme spilles han aldrig – man må følge med i hans produktion ved at lytte til de mange cd’er, plademærket BIS udgiver med hans musik. Her en med tre orkesterværker fra de seneste år.
Det starter lovende med ‘Minea’, skrevet til dirigentvennen Osmo Vänskä og hans fremragende Minnesota Symfoniorkester. Symfonisk world music, der følger modellen fra Ravels ‘Bolero’ med et dynamisk stigende forløb. Meget vellykket.
Ikke nær så spændende er Ahos Kontrabaskoncert. Aho lader bassen være en bas, ikke en forstørret cello, og han sørger for at sætte den op mod et skarpt, lyst orkester, så den ikke forsvinder i klangmasserne. Det giver en fin overgang til Ahos egen Symfoni nr. 15, skrevet i 2010. Ligesom Baskoncerten er det et udsøgt orkestreret, lidt for langt værk, hvis retning er svær at blive klog på.
Aho har finske mestre som Sibelius og Rautavaara med i bagagen. Musikken er velklingende, nutidig, men uden at være moderne, og den stammer hørbart fra Europas nordøstligste hjørne. Det er nok grunden til, at Aho har ramt et stort publikums nordiske nerve.
Steen Chr. Steensen

LÆS HELE ANMELDELSEN I KLASSISK NR. 32

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ANMELDELSER