Artikel

Helt sin egen | Portræt Kaija Saariaho

Finske Kaija Saariaho har ekstraordinært gode øre for den lysende skønhed i musikken – til maj modtager hun Léonie Sonnings Musikpris.

Der findes kun få kvindelige stjernekomponister. Finske Kaija Saariaho er en af dem, og det ekstraordinært gode øre for den lysende skønhed i musikken har hun altid haft. Måske fordi hun kredser om kærligheden og døden i sin musik. Den 5. maj modtager hun Léonie Sonnings Musikpris.

»Det var som barn, at Kaija Saariaho lå på sengen med hovedet på puden og spekulerede over, hvor musikken, hun hørte, kom fra«

Musikken var der. Men den kom fra et sted, hun ikke troede muligt. Den kom indefra. Det var som barn, at Kaija Saariaho lå på sengen med hovedet på puden og spekulerede over, hvor musikken, hun hørte, kom fra. Hun bad endda sin mor om at slukke for den. Men moren kunne ikke andet end ryste på hovedet over datteren. Der var jo intet at høre. Først flere år senere gik det op for den unge Kaija, at det var hendes fantasi, der spillede hende et puds og fyldte hendes tanker med musik.

I dag indtager musikken stadig 58-årige Kaija Saariahos tankeverden. Hun mener selv, hun altid har været meget fintfølende overfor lyde. Og nysgerrig efter at lære dem at kende. I Helsinkis gader, hvor hun voksede op, var der nu ikke den store inspiration at hente. Men østpå, i morens barndomsby, Särkisalmi, havde hun frit spil til at gå på opdagelse …

LÉONIE SONNINGS MUSIKPRIS 2011
Musikprisen på 600.000 kr. overrækkes til Kaija Saariaho ved en koncert med DR SymfoniOrkestret og dirigenten John Storgårds den 5. maj 2011 i Koncerthuset. Saariaho er den ellevte i rækken af komponister, der modtager prisen, siden Stravinskij banede vejen i 1959. Ved priskoncerten spilles to af hendes værker.
Desuden opfører Athelas Sinfonietta musik af Kaija Saariaho den 3. maj i Kulturværftet (Helsingør) og 4. maj i Den Sorte Diamant.

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER