Nyhed

300 år gammel Stradivarius klonet

I fremtiden bliver det måske muligt for violinister at spille på en nøjagtig kopi af en sjælden Stradivarius. Radiologen og fritidsviolinisten Steven Sirr fra Minnesota har nemlig med stor præcision genskabt ‘Betts’, en af de kun 650 originale Stradivarius-violiner, der fortsat eksisterer. Med mere end 1000 CT-skanninger har Steven Sirr fremstillet en computer-animeret model af violinens anatomi, som de to professionelle violinbyggere John Waddle og Steve Rossow har håndbygget en kopi af Stradivariusen ud fra. Det er ikke første gang, de berømte violiner er blevet kopieret, men metoden med at scanne originalen er ny.

“Det er en unik metode til at undersøge historiske objekter på uden at ødelægge dem”, fortæller Steven Sirr i en artikel på den amerikanske radiologforenings hjemmeside, rsna.org. En CT-scanning giver muligheden for at se de mindste detaljer som buer, kurver og skrammer såvel indeni som udenpå violinen, og det komplette billede sikrer en tro kopi. Det er ikke tidligere lykkedes for de mange violinbyggere, som i tidens løb har forsøgt at efterligne strygeinstrumenter fra den italienske mester Antonio Stradivari.

Lydkvaliteten i kopien er ifølge Sirr imponerende tæt på originalen. Kortlægningen af det gamle instrument ved hjælp af CT-scanninger kan hjælpe moderne violinbyggere med bedre at forstå tilblivelsen og de specifikke egenskaber, der gør de dyre violiner til noget helt særligt. Et andet mål med arbejdet, forklarer Steven Sirr, er på sigt at gøre replikaerne tilgængelige og give fx konservatoriestuderende chancen for at spille på de unikke instrumenter. Næste projekt for Sirr, Waddle og Rossow bliver at genskabe en Stradivarius-cello.

Michael Kjærgaard

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER