Nyhed

»Bach kommer bag om selve julens budskab«

Sjællands Symfoniorkester og Københavns Drengekor har hver jul de sidste 25 år opført Bachs ’Juleoratorium’ med dirigent Ebbe Munk som primus motor. Hvordan kan denne musik blive ved med at være tiltrækkende?

Af Nikolaj Skinhøj

Hvad gør Bachs ’Juleoratorium’ så slidstærkt?
»Det som er så karakteristisk for Bach er, at der er så stærk og direkte en kontakt mellem lejligheden hvortil værket er komponeret – sammenhængen mellem teksten og musikken – og den forventning folk møder op med. Der er så fantastisk stærk en affinitet mellem musikken og ordet og anledningen. Til jul er det de tre første kantater, som handler om jublen, fødslen og tankerne omkring det. Man får det serveret i en meget direkte tekstfortolkning musikalsk. Det tror jeg tiltrækker publikum, og det gør at man kan vende tilbage til det gang på gang«.

Hvad får du personligt og som musiker ud af at opføre ’Juleoratoriet’?
»Det siger mig især noget på det det tekstlige plan, som jeg synes er Bachs styrke. Det bekræfter en i ens kristne tilhørsforhold.
Musikalsk er åbningskoret ’Jauchzet, frohlocket’ en energibooster. Det er en ubetinget jubel både i orkestersats og i korsats, og instrumenteringen er for mig indbegrebet af barokmusik med en kolossal energi og respekt for teksten, der bliver sunget. Alt bliver farvet i musikken. Det siger mig en masse at stå og styre, at alle farverne kommer med. At alting falder på plads på den rigtige måde«.

Er der et særligt sted i ’Juleoratoriet’, som du værdsætter ekstra højt?
»Når det handler om julebudskabet, så er det koralen ’Schaut hin, dort liegt im finstern Stall’. Den stilhed der ligger i den tekst, den ser jeg altid frem til. Der er også englerecitativet som forkynder Jesu fødsel, og hyrdemusikken, der er midt i al den buldrende jubel. De stille steder er vigtige for mig, fordi det er dér Bach kommer bag om selve julens budskab«.

På hvilken måde?
»Her handler det om andet, end at sige nu er det jul, og vi skal være glade. Koralen ’Ich will dich mit Fleiß bewahren’ handler om, hvad vi skal bruge kristendommen til, og det synes jeg er ’Juleoratoriets’ største styrke. I koralerne kan man følge forventningen om Jesu fødsel, til hvad vi egentlig skal med den«.

Kan du komme med et eksempel?
»’Seid froh dieweil’ handler ikke bare om, at Jesu er født. Det handler også om, at vi får tilført nogle værdier, som er alment menneskeligt gyldige. Den menneskevarme og det menneskenærvær, der ligger i teksten, bliver i musikken udtrykt ud fra princippet om enkelthed. Det er enkelheden, der får folk til at forstå, hvad det her handler om«.

Hvorfor vil du hellere opføre ’Juleoratoriet’ end ’Messias’?
»Jeg synes at Messias er et fantastisk værk, men ’Juleoratoriet’ kommer tættere på selve anledningen, fordi Bach kan noget særligt med ordet. Han kommer tættere på sammenhængen mellem kirkeårets højtider, hvor Händel bruger de gammeltestamentlige budskaber på en mere operaagtig måde. Det er en handlingsmættet oratorieform, hvor Bachs store korværker har fokus på teksten og på kirkeårets budskab. Derfor vil jeg hellere lave ’Juleoratoriet’ end ’Messias’ i december«.

19. dec. Sct. Bendts Kirke, Ringsted kl. 19.30
20. dec. Vor Frue Kirke kl. 19.30
Dirigent Ebbe Munk, Sjællands Symfoniorkester og Københavns Drengekor opfører Bachs Juleoratorium del 1-3. Solister er sopran Elisabeth Meyer, alt Elisabeth Jansson, tenor Jörg Dürmüller og bas In-Sung Sim.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER