Nyhed

Basunen nedbryder galakser

Benjamin de Murashkin har skrevet en basunkoncert inspireret af østlig filosofi og galakser, der kolliderer.

Af Malene Wichmann

Det er første gang, Benjamin de Murashkin har skrevet musik for solobasun, og han har arbejdet nært sammen med basunisten Christian Schmiedescamp, der skal uropføre koncerten sammen med Sjællands Symfoniorkester den 15. marts. Allerede efter to uger kunne Benjamin de Murashkin præsentere de første idéer for basunisten.
I startfasen havde han lyst til at afprøve, hvordan det lød, når basunisten sang og spillede samtidig, og hvordan basunens dæmper kunne bruges af solisten. Men han nåede hurtigt frem til, at solobasunen skulle spille med instrumentets rene, klare stemme: Det er ur-instrumentet basunen, der fascinerer ham.
»Af alle instrumenterne i orkestret har basunen forblevet uændret i længst tid. Den er en slags ur-instrument«, forklarer Benjamin de Murashkin.

Basunen er gud
Under arbejdet med værket fandt Benjamin de Murashkin den helt rigtige ramme for sit ur-instrument: den gamle østlige filosofi og det uendelige univers.
Han havde tidligt en idé om, at musikken skulle bestå af flere forskellige lag, der optræder samtidig, og at de forskellige lag skulle kollidere. Og da han så nogle billeder af kolliderende galakser, taget af Hubble-teleskopet, begyndte han at tænke på musikkens lag som galakser.
»Basunisten kaster musikalske linjer, temaer eller sekvenser ud i orkestret. De flyder rundt, hver ’galakse’ har sit særpræg. Én galakse er karakteriseret af messingakkorder, en anden er mere hvirvlende, i en tredje bruger jeg en ekkovirkning, hvor orkestret hele tiden halter bagefter. Første del af værket ender med, at alle galakserne kolliderer i et kæmpe brag!«.
I takt med at Benjamin de Murashkin begyndte at tænke på musikken som galakser, fandt solobasunen sin rolle som den hinduistiske gud Shiva – den kosmiske ødelægger. Efter galaksernes sammenbrud sørger guden for, at musikken bliver genopbygget i koncertens mere rolige anden del. Her træder Shiva ind i sit eget tempel:
»Jeg har brugt orkestret som en rumklangsmaskine. Instrumenterne i orkestret holder basunens toner ud, som om han spiller i en kirke. Rummet, der har inspireret mig, er nu ikke en kirke, men et hinduistisk tempel i Indien, hvor de beder til Shiva. Ud fra templets mål har jeg regnet ud, hvordan rumklangen er. Jeg er meget spændt på, hvordan det kommer til at lyde!«.

Murashkin live
14. mar. Gunslevholm Idrætsefterskole kl. 19.30
15. mar. Det Kgl. Danske Musikkonservatorium kl. 19.30
16. mar. Høje Gladsaxe Skole kl. 16.00
Sjællands Symfoniorkester uropfører Benjamin de Murashkins Basunkoncert.

Foto: Lior Zilberstein

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER