Nyhed

Blodbadet på DR Klassisk

DR Klassisk siger farvel til hver fjerde medarbejder, heriblandt nogle af P2s mest kvalificerede kræfter. P2 programmer som Bolero, Lyt til Nyt og Pling lukker ved årsskiftet. Ledelsen vil gentænke programfladen, og skabe en bedre navigation mellem medierne. Medarbejderne er rystede og frustrerede over situationen.

Af Per Rask Madsen, redaktør v/ KLASSISK

Op mod hver fjerde medarbejder i DR Klassisk blev i går varslet fyret eller accepterede en aftrædelsesordning. DR programmedarbejderen Esben Tange er blandt dem, der slap med skrækken og kan beholde sit job, men situationen har påvirket de fleste: »Jeg er chokeret over omfanget af fyringerne og over, at opleve dybt kompetente medarbejdere blive fyret. Jeg ser med stor bekymring på mulighederne for, at producere musikjournalistik og fordybelsesprogrammer på musikområdet fremover«.
De betydelige omstruktureringer er et resultat af budgetoverskridelserne med DR Byens koncerthus, hvilket i går medførte en besparelse på 10 mio. på DR’s dækning af klassisk musik-området. Hele programfladen skal ændres, og man vil generelt satse mere på live-transmissioner og mindre på det oplysende, journalistiske stof.
Med fyringen eller udfasningen af erfarne DR-folk som Valdemar Lønsted, Klaus Møller-Jørgensen, Karin Fich, Erik Christensen, Svend Rastrup og Jens Cornelius, kan vi også fra nytår af, vinke farvel til magasinprogrammer som det journalistisk gedigne ’Bolero’, det kreative nichemagasin ’Lyt til Nyt’, og klassisk-for-begyndere udsendelsen ’Pling’. Allerede efter sommerferien vil de respektive magasinprogrammers hjemmesider blive reduceret markant – hjemmesider, der tilbyder downloads, afstemninger, quizzer, baggrundsinfo mv.

Kvantitet vejer tungest
Interessen for at lytte til DR Klassisks radioprogrammer er ifølge chefen for DR Musikdivision, Morten Hansen Pankoke, i løbet af ét år dalet fra en rund halv million brugere til omkring 350.000, hvilket er medvirkende til, at populære programmer som ’Amadeus’ overlever, og at omkostningstunge programmer som ’Bolero’ må lukke. I stedet vil man satse mere flow/flade-orienteret end på enkeltstående programmer – måske endda udvide ’Amadeus’ til at være en hel kanal. »Lige nu er vi i gang med at sammentænke. Vi skal brede ud på flere medier, og skabe en nemmere navigation mellem medierne«, siger Morten Hansen Pankoke, der regner med, at DR Musik har et nyt færdigt produkt til præsentation i september. Til spørgsmålet om, hvordan torsdagens meddelelser til de ansatte havde været for ham, svarer divisionschefen nøgternt: »Det har været en meget, meget kedelig proces, som har været hård; der kommer nok til at gå noget tid, før de berørte medarbejdere er på benene igen«.

»Sønderbombning af intelligent radio«
’Bolero’-værten Klaus Møller-Jørgensen, der er en del af DR Østjylland og er blandt de varslet fyrede, er frustreret: »Hvis vi ser bort fra politikernes ansvar, og DR ledelsens manglende evne til, at påvirke politikerne, så jeg ser det som, at DR mener, det er vigtigere, at være til stede end at levere kvalitet. Det er især et problem på dokumentar- og kulturområderne«. Og Valdemar Lønsted i en e-mail i dag til ledelsen i DR Musikdivision: »Det er mit indtryk, at det for så at sige alle menige medarbejdere i DR Musikdivisionen er uforståeligt, at DR’s dårlige økonomi og dens indflydelse på den kommende planche for P2 skal resultere i en total sønderbombning af intelligent radio. Man lukker en perlerække af programmer, der står i gæld til DR’s enestående intelligentsia gennem tiderne, man smider fremragende musikformidlere ud i Emil Holms Kanal, ligesom man på den anden side af kanalen har udryddet en hel generation af litteraturformidlere«.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER